Петрич. Едно от най-ценните открития при разкопките на античен град

...
Петрич. Едно от най-ценните открития при разкопките на античен град
Коментари Харесай

Доц. д-р Людмил Вагалински, НАИМ: Едно от най-ценните открития при разкопките на античен град Хераклея Синтика е сребърна монета на Александрия Понтика

Петрич. Едно от най-ценните открития при разкопките на древен град Хераклея Синтика е сребърна монета на Александрия Понтика. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин доцент доктор Людмил Вагалински, шеф на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към Българската академия на науките (БАН) и началник на изследванията на древен град Хераклея Синтика. По думите му тя е открита на сериозната дълбочина от 5 метра в подтекста в средата на руини от опожаряване.
„ Нейната датировка е доста значима. Датировката на тези сребърни монети е средата на 5 век прочие Хр. докъм средата на 4 век прочие Хр. Даже тъкмо тази монета може би е от първата половина на 5 век прочие Хр. “, посочи той. Специалистът посочи, че монетата е ранна, само че градът е основан през първата половина на 4 век. Според него въпросът е какво прави тази монета в културните пластове – или тя е доста закъсняла и е обвързвана с основаването на града, или е удостоверение за интензивността на локалните Траки и племето Синти, т.е. това е част от селището им.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР