Петранка Стоева, която трябваше да напусне САЩ на 2 февруари,

...
Петранка Стоева, която трябваше да напусне САЩ на 2 февруари,
Коментари Харесай

Цяла Америка говори за българската мед. сестра Петранка Стоева, която пристигна в страната преди 23 години, но...

Петранка Стоева, която трябваше да напусне Съединени американски щати на 2 февруари, откакто имиграционните служби са й изпратили депортационно писмо, може да остане тук още година, оповестява BG VOICE. Случаят на Стоева сграбчи публичното внимание, защото юристът й Кейт Чалтайн пусна петиция за събиране на подписи в нейна отбрана предходната година, написа Блиц.

Петицията беше публикувана в интернет и обществените мрежи и е дейна и сега с дребни промени в текста. Към събраните досега 4,771 подписи се събират още, защото отсрочката на Петранка не значи, че тя може да остане в Щатите за непрекъснато.

В първичната петицията се посочваше, че българката няма престъпно минало, постоянно е плащала налозите си без да закъснява и че с работата си на здравна сестра е станала извънредно нужна на хората в Ню Йорк. Стоева работи в травмацентъра " Белвю " (Bellevue Trauma Center) - болница, която е профилирана да се грижи за държавни глави, потърпевши в Ню Йорк, в това число и президента на Съединени американски щати, както и за служители на реда и туристи. Петицията на юрист Чалтайн имаше за цел имиграционтият арбитър да даде краткотраен престой на здравната сестра, в който тя да успее да узакони пребиваването си в Съединени американски щати, защото работодателите й са я спонсорирали.

Заедно с петицията на адвокатката на Петранка сътрудниците й от болничното заведение също стартираха своя петиция. " Депортацията на толкоз опитна и грижеща се здравна сестра ще е основна загуба за нашия зле обслужен здравен бранш и незабавна опасност за здравето на пациентите ", написаха те. Доказателство за значимостта на работата на Петранка са да вземем за пример дългите часове на грижи за пациенти потърпевши от  урагана " Санди ".

Петранка идва в Щатите на 23 годени. Пристига тук с туристическа виза. Кандидатствала е за леговище, само че молбата й е отхвърлена и тя взема решение да остане тук без документи. " Никога не съм желала да бъда незаконно тук, постоянно съм желала да имам обществен номер и всичко останало, постоянно съм плащала налози ", споделя сънародничката ни пред телевизионния канал NY1. Тя има щерка, американски жител, която скоро се е дипломирала от гимназията и сега също учи за здравна сестра. Петранка отглежда щерка си сама и е съумяла да приключи учебно заведение за медицински сестри. Започва работа в незабавното поделение на болничното заведение " Белвю " преди осем години. Тогава имиграционните са й дали позволение да остане тук при изискване, че се записва всяка година. С идването на администрацията на президента  Тръмп обаче, имиграционните отхвърлят да продължат престоя й с по този начин наречения Order of Supervision, вземат решение, че тя няма право да остане тук и би трябвало да напусне до 2 февруари. 

Въпреки че работодателите на българката я ценят доста, те е трябвало да я уволнят през февруари поради висящата депортация. Сега със краткотрайното разрешаване на случая, те са върнали Петранка на работа и не престават да упорстват с молбата си  до имиграционните тя да получи зелена карта. Медицинските сестри обичайно получават Н1-В работна виза, която след 6 години може да докара до зелена карта със спонсориране от работодателя.

Според канал NY1 Петранка получава сегашната  продължение на престоя си от една година и след намесата на конгресмен Питър Кинг от Ню Йорк, представляващ втори изборен окръг. В петицията в нейна изгода сега се упорства краткотрайният й престой да бъде продължен. Изглежда, че документът ще бъде изпратен чак до шефа на имиграционните служби в Ню Йорк.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР