Петра Каленбах е бедна пенсионерка, която решава да напусне родината

...
Петра Каленбах е бедна пенсионерка, която решава да напусне родината
Коментари Харесай

Германска пенсионерка сбъдна българската си мечта

Петра Каленбах е бедна пенсионерка, която взема решение да напусне родината си и да потърси по-добър живот в България. Тя даже не знае български, няма никакви другари там, само че все пак подхваща съдбоносната крачка на 65-годишна възраст

В Хамбург пенсията й възлиза на 700 евро, за жилището си заплаща наем от 500, а като прибавим и другите разноски, най-после й остават към 20 евро. Но Петра мечтае за доста повече и има вяра, че третата възраст не е просто някакво очакване на гибелта, а опция да стартира нов живот.

Да, тя не знае езика, не може да чете на кирилица, само че се надява на по-добър живот в България.
Защото в Хамбург била принудена един път седмично да употребява услугите на обществените служби

В Германия считат за безпаричен всекиго, който получава по-малко от 917 евро на месец. В България обаче Петра Каленбах наподобява като богата германка. Как наподобява пенсията й спрямо българския стандарт?

Шаренац твърди: “Със своите 700 евро тя може да живее добре в България, тъй като наемът й там е единствено 155 евро, а не 500, както в Хамбург.

Така й остават доста повече пари и може да си разреши да отиде на спектакъл и на кино, да излезе на ресторант. Все неща, които не е можела да си разреши в Германия, въпреки че е родена там, прекарала е целия си трудов живот там и си изкарала немска пенсия”.

А по какъв начин я посрещат българите? С какви културни провокации и предубеждения се сблъсква Петра Каленбах в България?

Българите я одобряват чудесно. Още първия ден се среща със съседката Станка, която живее в същата постройка. Двете стартират да си поддържат връзка, единствено дето не приказват никакъв общ език - Станка не знае нито немски, нито британски, а Петра не приказва български.

И по този начин, двете сядат пред преносимия компютър и стартират да си поддържат връзка благодарение на две компютърни стратегии за превод. Когато върви на пазара или се среща с други хора, Петра отново употребява компютърния превод.

А в доста случаи тя просто си приказва на немски, хората си приказват на български - и отново чудесно се схващат.

Петра се преселва у нас основно по финансови аргументи

Но дали само заради тях? Може би роля играе и различен феномен: все по-разпространеното чувство за самотност на старини в развитите индустриални страни.

Според режисьора Шаренац това е безусловно правилно. В Хамбург Петра живее напълно сама, а в България е заобиколена от доста повече хора. Те живеят в нейната кооперация, беседват с нея, част от тях са пенсионери като нея. Тоест “българската мечта” на Петра се е сбъднала.

Тя към този момент шест години живее в България - в Каварна, където даже разкрила художествена изложба със свои картини

Много хора от Балканите напущат личните си страни и търсят щастието си в Германия. Дали този филм не подлага на подозрение стандарта за Германия като “обетована земя”? Шаренац споделя: “Докато снимах “Българската мечта”, аз в действителност имах и тази цел: да се опълчва против някои предубеждения.

От балканска позиция ние в действителност виждаме Германия като някаква съвършена страна, най-богатата страна в Европейски Съюз. И считаме, че там надали не текат мед и масло.

Моят филм се опълчва против този стандарт и демонстрира, че в Германия има и небогати хора, пенсионери, доста от които са работили 35-40 години в своята си страна, само че най-после се оказват с пенсия от 700-800 евро, с която е доста, доста мъчно да се оцелее.

Но паралелно с това аз желая също да покажа на немските пенсионери, че в случай че не могат да оцелеят с пенсията си вкъщи, към момента има излаз и не трябва да се отчайват. На Балканите постоянно следим ориси на хора, които са работили цялостен живот, само че на остарели години не могат да живеят почтено с пенсията си.

И тогава поражда обстановката, при която в един и същи апартамент живеят цели три генерации: по-младите оказват помощ на възрастните хора, само че и самите пенсионери от своя страна оказват помощ на по-младите.

Това е нашето всекидневие”, твърди режисьорът Сърджан Шаренац.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР