Петорката международни посредници придумва Иран и САЩ да седнат на

...
Петорката международни посредници придумва Иран и САЩ да седнат на
Коментари Харесай

От Русия за Иран: Кой ще гарантира, че хора, които зоват за джихад, няма да използват оръжието?

Петорката " интернационалните медиатори придумва Иран и Съединени американски щати да седнат на преговорната маса, написа " Независимая газета " във връзка вчерашната виртуална среща на международните сили, ангажирани в нуклеарната договорка с Техеран, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сделката предвиждаше Иран да ограничи нуклеарната си стратегия, в подмяна на което последователно ще бъдат вдигани глобите против тази страна. През 2018 година обаче Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението, а Иран съобщи в отговор, че няма да извършва някои от договореностите, припомня печатът. Онлайн съвещания по Съвместния изчерпателен проект за дейности по иранската нуклеарна стратегия (СВПД) се състояха през вчерашния ден за пръв път след изборите в Америка. Проявата целеше да приготви друга значима дипломатическа среща за СВПД на равнище външни министри, планувана за края на декември, показва " Независимая газета ".

Европейски Съюз и водещите страни в общността бяха осъдили неотдавнашната екзекуция на иранския опозиционен публицист Рухола Зам. Франция, Англия и Германия обаче не сметнаха за нужно да трансферират спора и върху договарянията по нуклеарната стратегия на Техеран.

Иран пък има друга " болна тематика ", по която би желал ясна позиция от Европейски Съюз - убийството на иранския нуклеарен физик Мохсен Фахризаде през ноември. Макар и индиректно, президентът на Иран Хасан Рохани упрекна за закононарушението Съединени американски щати. Но Европейски Съюз и петте страни, подписали СВПД, не поддържат публично това становище на Техеран и очевидно не целят борба със Съединени американски щати, а се стремят да върнат Вашингтон в нуклеарната договорка.

Това вероятно ще е основният въпрос на министерската среща през декември, написа " Независимая газета ". Техеран има интерес да бъдат вдигнати антииранските наказания, само че не желае това да стане непременно . Така че срещата се обрисува сложна. Защото резултатът ще зависи не толкоз от страните, участващи в нея, колкото от Съединени американски щати, акцентира изданието.

Неформалната среща на външните министри за нуклеарната договорка ще се организира онлайн на 21 декември и в нея ще взе участие първият посланик на Русия Сергей Лавров, осведоми външното министерство на Русия. Според ведомството Москва има желание да работи взаимно с другите участници в СВПД за " непрестанно осъществяване " на това съглашение, оповестяват ТАСС и организация РЕГНУМ.

Възможното връщане на Вашингтон в нуклеарната договорка , откакто в Белия дом се настани като президент Джо Байдън, може да провокира изненадващи последствия. Нищо чудно вместо възобновяване на градивното взаимоотношение сред страните, подписали СВПД (Иран, Русия и Китай, от една страна, и " европейската тройка " и Съединени американски щати, от друга), измежду тях да стартира разединение във връзка иранските договорености с МААЕ, предвижда " Комерсант ".

След убийството на Фахризаде иранският парламент гласоподава закон, чието осъществяване в действителност ще унищожи всички договорености в границите на нуклеарната договорка. Защото Техеран ще се откаже от спомагателния протокол с МААЕ, ще увеличи равнището на обогатяване на уран до 20 % , ще задейства за задачата стотици центрофуги в Натанз и Фордо, ще открие цех за произвеждане на железен уран в Исфахан и ще възвърне 40-мегаватовия реактор с тежка вода в Арак. Впрочем президентът Рохани, чиято администрация не утвърждава закона, не може непосредствено да го отхвърли, само че още не го е подписал, напомня всекидневникът.

Междувременно през вчерашния ден Съединени американски щати още веднъж разшириха листата със наказания против Иран, прибавя " Комерсант ".

Първопричина за всички компликации в реализирането на СВПД станаха контрапродуктивните дейности на Съединени американски щати. Това съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, написа " Известия ", цитирайки известие на своя ефирен канал. Захарова прикани Вашингтон да спре натиска върху Техеран. По думите й едностранните американски наказания нарушават контрактуваното в границите на СВПД и нанасят удар по иранския народ, добавя вестникът.

Иранските ръководители мечтаят за превъзходство в ислямския свят. Те желаят да получат нуклеарно оръжие като гаранция за сигурност против всеки зложелател, а не, с цел да водят нуклеарна война, отбелязва в разбор " Новая газета ". При все това " маниерът на иранските политици да заплашват враговете си постанова усещането, че те стоят с вдигнат меч в ръка. Ами в случай че вместо меч сграбчен нуклеарно оръжие? За иранците основаването на нуклеарно оръжие е въпрос на национална горделивост. Първата суперсила в античния свят не може да изостане от други страни, сдобили се към този момент с бомбата ", разсъждава изданието.

" Кой може да подсигурява, че хора, отправяли цялостен живот апели за джихад и мъченическа гибел, няма да рискуват и да употребяват основаното от тях оръжие? ", пита " Новая газета ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР