Петнайсетото издание на Международния панаир на традиционните занаяти се открива

...
Петнайсетото издание на Международния панаир на традиционните занаяти се открива
Коментари Харесай

Откриват панаир на занаятите в "Етъра"

Петнайсетото издание на Международния панаир на обичайните занаяти се открива на 2 септември в етнографския музей навън "Етър " край Габрово и ще продължи до 6 септември. Това оповестиха от музея.

В тазгодишното издание над 120 участници от България и чужбина ще се включат в интернационалното ревю базар на обичайни занаяти. Представяните предмети са ръчно направени и са свързани с национални или локални художествени обичаи. В ревюто ще вземат участие майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия и Румъния.

Международната майсторска конкуренция е по иконопис. Участниците - зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, ще разпространяват обичайните иконографски школи с присъщите за тях техники и сюжети. Победителят в конкуренцията по традиция получава премията "Сребърна хлопка " и правото на независима галерия в комплекса "Етър ".

На 2 септември е откриването на изложбата базар "Текстилни произведения ", с която се показва Марияна Георгиева от Пловдив, победител в майсторската конкуренция "Тъкане на колани на кори " през 2016 година.

За първи път тази година ще бъде обособена младежка секция, в която ще вземат участие възпитаници от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович " в Сливен, Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов " в Пловдив и Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненка школа ". От 3 до 5 септември те ще имат опцията да показват своето творчество пред зографите, участници в майсторската конкуренция.

На 2 и 3 септември в комплекс "Етър " може да се види ревюто базар "Традиционни техники за декорация и багрене ", по време на което ще има демонстрации на боядисване с растителни багрила, декорация на обичайно облекло, басмаджийство, разработване на декоративни плъсти, произведения от царевична шума, работа с шнур и декорация на родопски терлици. От 4 до 6 септември ще бъде обособена Арт зона, където може да се види модерното приложение на остарели техники за шиене, плетене, декорация и багрене.

Международната научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще " е на 4 и 5 септември. Участие са декларирали 42 български и 7 задгранични експерти от Хърватска, Румъния, Сърбия, Судан, Македония.

Панаирът на обичайните занаяти предлага музикална и танцова стратегия с осъществявания на Националния фолклорен отбор "Българе ", Фолклорния отбор "Зипка " от Хърватия, Вокалната група "Авигея ", Габровския фолклорен отбор "Сивек ", Димитър Льолев квартет и оркестър "Габрово ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР