Петметров светещ кръст пази миряни от зли беди край един

...
Петметров светещ кръст пази миряни от зли беди край един
Коментари Харесай

5-метров светещ кръст пази Черепишкия манастир

Петметров светещ кръст пази миряни от зли беди край един от най-красите Божии храмове - Черепишкия манастир!

" Кръстът събира хора от целия свят и е пътеводна светлина, показваща нашата християнска реликва в Искърското дефиле. Вярваме, че кръстът ще ни закриля и пази ", показа пред " България Днес " игуменът на обителта архимандрит Йоаникий.

Християнският знак е направен от възпитаници от Професионална гимназия " Велизар Пеев " - Своге, а осветлението е подаяние от Красимир Стоянов от близкото село Игнатица. Кръсът е инсталиран от набожни миряни от прилежащите села Игнатица и Зверино в памет на техния общ другар Божидар Минов (1946-2020 г.), чиято е концепцията за това богоугодно дело.

Петметровият железен кръст се намира до оброчен каменен знак, въздигнат през 1926 година До него е подложен различен, по-малък кръст от ковано желязо.

Десетилетия наред, преди да се спомине преди десетина години, светинята е поддържана от ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010 г.) от Игнатица. Негова е заслугата за възобновяване на множеството старинни оброци в землището на планинското населено място. След това за тях се грижи неговият наследник Божидар Минов, а след кончината му - неговите потомци, които и тази година дадоха обичайния курбан, написа

 
 
 

 

 

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР