Петиция с искане българският език да бъде признат в Европейския

...
Петиция с искане българският език да бъде признат в Европейския
Коментари Харесай

Европарламентът ще разгледа петиция с искане в ЕС да се признават матури по български език

Петиция с искане българският език да бъде приет в Европейския съюз за предмет, по който може да бъде държана матура, е в Европейския парламент и чака разглеждане. Петицията е проведена от Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина, която упорства тематиката да бъде един от целите по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира от януари, оповестява БНР.

Целта е българският език да бъде със статут на матуритетен и балообразуващ. Камелия Конакчиева, която живее и работи Франция, изяснява, че там у в този момент може да се държи матура на по български език, само че като трети непознат език, което носи доста по-малко точки, в сравнение с в случай че можеше да се държи като първи или втори. Тя показва, че има езици на страни отвън Европейски Съюз, които във Франция са със статут на матуритетни, да вземем за пример сръбски или някои азиатски езици.

Сега петицията е съумяла да влезе в Европарламента, макар че има мнение,ч е е неприемлива, т. като проблемите в образованието в Европейски Съюз се вземат решение на двустранно равнище.

Евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), който е и член на комисията по петициите, сподели пред държавното радио, че ще поддържа документа. Според него разискването на въпроса значи, че може да се стигне до някакъв тип специфични проучвания, в това число дали петицията да се вдигне на по-високо вино като съвет към комисията. " Това би трябвало обаче да го решат нейните членове след спор, а след това би трябвало да се насочи искане за мнение до Европейската комисия ", уточни той.

Асоциацията на българските учители в чужбина е предложила на министъра на образованието въпросът с матурите на български език да влезе за разискване на съвещание на министрите на образованието в Европейски Съюз по време на българското председателство. Все още няма отговор от министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР