Петиция до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда

...
Петиция до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда
Коментари Харесай

Петиция настоява за затварянето на зоопарка в Разград заради жестоко отношение към животните

Петиция до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов упорства за затварянето на общинския зоопарк в община Разград.  

В петицията, стартирана от съдружие " На ти с природата ", се твърди, че зоопаркът действа, без да е регистриран като животновъден обект, което е в несъгласие на българските и европейските закони. Посочва се още, че той няма годен лиценз, публикуван от Министерство на околната среда и водите, по тази причина контролните органи не са правили ефикасни инспекции на зоопарка.

До момента петицията е подкрепена от към 13 000 души.

Преди дни стана ясно, че кметът на община Разград доктор Валентин Василев е внесъл в общинския съвет в града докладна за подаяние на община Пазарджик на двете лъвчета Терез и Масуд, които се отглеждаха в зоопарка. 

Двете бебета се родиха при ужасяващи условия в зоокъта в Разград при започване на септември, където за животните не са полагани обикновени грижи. От общо три новородени едното умря, а Терез и Масуд оцеляха точно с помощта на природозащитниците, които ги откараха за лекуване в столичната клиника.

OFFNews разгласява целия текст на петицията за затваряне на зоопарка:

Обръщаме се към вас с молба да ни съдействате да разгласим бездейтвието на институциите в България по отношение на съществени нарушавания, водещи до грубо и нечовешко отношение към животни в зоопарк в град Разград, България.

Тук излагаме данни за осъществявани груби нарушавания на Европейското законодателство за отбрана на животните от страна на държавните институции в Република България.

Ето какви са обстоятелствата:

В нарушаване на европейските и български закони, Зоопаркът в град Разград не е регистриран като животновъден обект. Това значи, че за контролните органи по опазване на здравето и хуманно отношение към животните, в лицето на Българска организация за сигурност на храните (БАБХ) този обект не съществува и не предстои на надзор.

Същият няма и годен лиценз, публикуван от българския надзорен орган, отговарящ за животни в зоопаркове – Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Този обект въобще не би следвало да съществува, в случай че контролните органи си бяха правили работата по този начин, както повеляват законовите разпореждания.

През интервала на битие без лиценз (3 години), в зоопарка не са осъществявани ефикасни контролни инспекции от страна на БАБХ (контролният орган, предназначен да ползва настоящите Закон за отбрана на животните (ЗЗЖ) и Закон за ветеринарно-медицинска активност (ЗВМД)) в България, макар подаваните от разнообразни организации за отбрана на животните сигнали за нарушавания на хуманното отношение към животните

Това незаконно безучастие на държавните контролни органи води до поредност от фрапантни нарушавания в зоопарка:

В зоопарка живеят 3 лъва и 2 лъвици, само че изискванията не дават отговор даже на наложителните минимални условия на Европейската Директива, заложени и в българското законодателство.

Тези лъвове са в близка родствена връзка – братя и сестри от предходни генерации. Въпреки това се позволява тяхното безотговорно заплождане. Кръвосмешение в такава директна линия е прекомерно рисково, само че все пак е позволено неведнъж.

Единият лъв е тежко болен. Това е младият лъв Асен, роден в Разград през 2014 година. Лъвът живее в затворено пространство с приблизителни размери 3х3м и без достъп до дневна светлина и без опция за придвижване във външно заграждение. Лъвът е с доста тежка форма на рахит, а най-вероятно – и с други болести. Вследствие на влагата, неналичието на слънчева светлина, неприятните условия и неналичието на лекарска грижа животното безусловно е осакатено. През 2016 лъвът е бил възложен на различен зоокът, само че е върнат от там, след слагане на диагноза. Тъй като от повече от година, лъвът е диагностициран, а няма данни за осъществяване на лекуване, Асен е с тежки последствия от болестта и не може да подвига задницата си. Той живее в пандиза си, сакат и на мрачно, ревящ от болки и боязън, заради безнаказаност и безхаберие. И вместо да му обезпечи слънчева светлина, витамини и придвижване, шефът на зоопарка го е затворил в тъмна, тясна и влажна килия.

Амбулаторията в зоопарка съставлява дребна тъмна стаичка с маса, няколко рафта на стената, на които има няколко шишенца. Според обществените регистри, няма настояща лечебница и практикуващ ветеринарен доктор на мястото към сегашния миг. Имало е назначена официално пенсионирана ветеринарна лекарка с отнета дееспособност. На направената инспекция не бяха показани доказателства, че е обезпечавано ветеринарно обслужване на животните - манупулации, лекувания, както и наложителни имунизации за бяс при животните в България. Липсват всякаква документи за животните и всякаква здравна документи.

Повечето животни в зоопарка не са разпознати (маркирани), нямат досиета.

Зоопаркът се намира в непосредствена непосредственост от 20 метра от гръмък и многолюден футболен стадио. Стресът от шума, имаме вяра, е извънредно нездравословен за животните, и се приема като свирепост.

Всяка есен, на територията на зоокъта, директно пред клетките на животните, се провежда панаир на града със сергии, мощна музика и увеселителни подиуми.
``
На 08.09.2017 по време на годишния панаир, на 3 метра от сергиите стартира да ражда младата лъвица. В този час няма обслужващ личен състав, който да окаже някакво подпомагане. Пред погледите на жители и деца, уплашената от шумния празник лъвица, ражда 3 лъвчета, само че ги отблъсква. Мъжкият лъв настава 2 от лъвчетата. Едното малко по-късно почива от контузиите си. Очевидци алармират на управата на Зоопарка за протичащото се и се намира метод лъвчетата да бъдат преместени във ветеринарен кабинет, от където по-късно ги поверяват на избавителните грижи на фондация „ Дивите Животни “ в София. Едно от двете оживели лъвчета е с тежки пострадвания и може да се храни единствено със сонда.

Последната преживелица възмути цялата общност на България и провокира вълна от сигнали от жители и организации, настояващи за незабавни инспекции от контролните органи – Министерство на околната среда и водите и БАБХ.

От протоколите, направени при инспекциите на двата самостоятелни контролни органа стават ясни фрапантни нарушавания, както и се виждат огромни разминавания в констатациите по отношение на регистрации, тип и брой на животните там. Констатирани са нарушавания, само че предписанията към зоопарка не са в интерес на животните. Никой от контролните органи не е разпоредил обезпечаване на ветеринарномедицинска помощ за болния лъв. Никой не е разпоредил обезпечаване на дипломиран личен състав, подготвен на хуманно отношение и развъждане съгласно потребностите на всяко животно. Единствената глоба, която ще бъде наложена на общината – притежател на зоокъта, е санкция заради неналичието на лиценз.

Ние виждаме блестящо разграничение на институциите от казуса, заради неспособност да се оправят с неговото контролиране. Свидетели сме на липса на професионална компетентност в управата на Зоопарка в интерес на естествените условия за живот и хуманно отношение за лъвовете и останалите животни.

Свидетели сме на неглижиране на здравословния проблем на Асен и неговото вероятно лекуване. Той би трябвало незабавно да бъде изведен от там. Не виждаме метод да се върнат двете мъжки бебета лъвчета в съществуващите условия на зоопарк Разград.

Призоваваме ви да ни подкрепите и популяризирайки историята на Асен и останалите лъвове, да ни помогнете да намерим благоприятни условия за неговото лекуване и избавяне. Популяризирайки обстоятелствата към зоопарка в Разград, ние се надяваме да не позволим връщането на двете мъжки лъвчета - бебета в зоопарка. Усилено търсим контакти с организации, които да оказват помощ за спасяването на всички лъвове от зоопарка.

Молим за вашето подпомагане – да окажем напън върху виновните български институции – Министерство на околната среда и водите и БАБХ за цялостното закриване на зоокъта и извеждане на всички животни от там.

Обезпокоени сме мощно от обстоятелството, че жестокостта към животните в България се толерира от институциите посредством безучастие и е на път да се трансформира в устойчива държавна политика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР