Петимата заподозрени за организирането на канал за трафик на незаконни

...
Петимата заподозрени за организирането на канал за трафик на незаконни
Коментари Харесай

Съдът потвърди ареста на обвиняемите за загиналите мигранти. Какво знаем досега 


Петимата обвинени за организирането на канал за трафик на противозаконни мигранти, довел до от Афганистан, остават за непрекъснато в следствения арест, удостовери Софийският градски съд в понеделник вечерта.

Според магистратите по случая са събрани задоволително доказателства, че арестуваните Виктор Кузмов, Христиан Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев и Тачо Тачев са възнамерявали авансово превозването на мигрантите.

беше открит в петък край софийското село Локорско по сигнал на минувач, който е срещнал част от оживелите хора във возилото. В него е имало общо 52-ма души.

По време на разглеждането на ограниченията за неотклонение на шестимата обвинени стана ясно, че доста от 34-мата оживели са свидетелствали, че са блъскали по преградите на камиона, когато хората са почнали да се задушават, само че водачите не са им помогнали, а вместо това са ги изоставили.
 Камионът, с който са били транспортирани 52-мата афганистанци.
Двама от обвинените бяха арестувани в региона на София, а останалите четирима - в Бургаско. Виктор Кузмов беше упрекнат като водач на незаконната група. Пред съда той съобщи, че ще изтърпи наказването си, в случай че се потвърди, че е отговорен.

И петима желаеха по-леки ограничения за отклоняване, само че магистратите решиха, че могат да извършат закононарушение, в случай че са на независимост, и почетоха настояването на прокуратурата за непрекъснатото им задържане. Това решение може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд на 28 февруари.
Бивш граничар е арестуван в Гърция
Шестият обвинен във връзка със случая беше задържан в Гърция, удостовери прокуратурата пред Българска национална телевизия в понеделник. Става въпрос за някогашният чиновник на “Гранична полиция ” Валентин Христов .

Той беше разгласен за интернационално търсене през уикенда. Очаква се гръцките управляващи да прегледат процедурата по екстрадицията му в идващите два месеца.

Според неофициална информация на Българска национална телевизия Христов е бил арестуван покрай границата сред Турция и Гърция, по пътя сред Александруполис и граничния пункт " Капитан Петко челник ".

Малко пред ареста му кореспондент на националната телевизия се свърза с някогашния граничар, който отхвърли да се е опитвал да се укрие. По думите му той е напуснал България в в петък сутринта “по бизнес каузи, планувани преди седмица - две ”.
 Част от арестуваните в България.
Христов удостовери, че се познава с обвинявания като водач на незаконната груша Виктор Кузмов от над 10 години, само че отхвърли да е знаел, че той се занимава с трафик на мигранти.

" Бивш чиновник съм на Министерство на вътрешните работи, бил съм в " Гранична полиция ", подавал съм сума ти сигнали и на тел. 112, и на шефа на " Гранична полиция " за мигранти в региона на Бургас, тъй че в никакъв случай не съм се занимавал с такава активност ", съобщи той.
Споразумения с прокуратурата
Междувременно служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разкритикува прокуратурата, поради чиито дейности по думите му един от арестуваните по случая в България е сключил съглашение за предходно сходно закононарушение и бързо е излязъл на независимост.

" Един от главните забъркани в този извънредно тежък случай, е получил два пъти по 5 месеца отнемане от независимост със съглашение, подписани с прокуратурата, излежава 5 месеци и месец по-късно прави това закононарушение ", разяснява Демерджиев в понеделник по време на свое посещаване във Варна.

По думите му въпросният обвинен няколко пъти е залавян от полицията и излъчен на прокуратурата. Ако тя не беше сключила съглашения за леки санкции, този човек нямаше да има метод да взе участие в трафика на починалите мигранти, счита Демерджиев.

Като образец какви санкции се постановат за сходни престъопления в Гърция вътрешният министър уточни случай с двама български каналджии, наказани там на общо 62 години затвор.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР