Петимата най-състоятелни хора на планетата са станали още по-богати през

...
Петимата най-състоятелни хора на планетата са станали още по-богати през
Коментари Харесай

Мъск, Арно, Безос: С колко забогатяха милиардерите от 2020 г. насам

Петимата най-състоятелни хора на планетата са станали още по-богати през последните 4 години.

От 2020 година насам чистото положение на тези милиардери е повишено със 114% до общо 869 милиарда $, откакто е взета поради инфлацията.

Това демонстрират данните в, представени от CNN.

Ако актуалните трендове се запазят, светът може да види първия си трилионер след десетилетие.

В същото време близо 5 милиарда души в света са обеднели, защото се борят с инфлацията, войната и климатичната рецесия.

При сегашната траектория за унищожаване на бедността ще са нужни близо 230 години.

Докладът, който се основава на данни, събрани от Forbes, е направен във връзка началото на годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

Въпреки че неравенството се усилва, има и някои светли моменти, споделя Набил Ахмед, шеф на Oxfam America по въпросите на икономическата и расовата правдивост.

Работниците набират сили посредством стачки и съглашения, които усъвършенстват възнагражденията и изискванията им на труд.

Освен това някои държавни управления са на тяхна страна, като прокарват политики, ориентирани към подсилване на правата им.

" Намираме се в нова Златна ера, само че служащите, регулаторните органи, синдикатите и публичните уредници стартират да вършат пукнатини в нея ", изяснява Ахмед.

Нарастващо благосъстояние

Илон Мъск е огромният печеливш през последните години.

Богатството му нараства до 245,5 милиарда $ в края на ноември, което е със 737% повече от март 2020 година, след отчитане на инфлацията.

Бернар Арно, притежател на френския колос за първокласни артикули LVMH и фамилията му имат чисто положение от 191,3 милиарда $, което е със 111% повече.

Основателят на Amazon Джеф Безос разполага със 167,4 милиарда $, което е нарастване с 24%, а благосъстоянието на създателя на Oracle Лари Елисън е възлизало на 145,5 милиарда $, което е нарастване със 107%.

Списъкът на петте най-богати хора на планетата се добавя от основния изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, чието чисто положение е повишено с 48% до 119,2 милиарда $.

В общ проект благосъстоянието на милиардерите е повишено с 3,3 трилиона $, или 34%, от 2020 година насам, като положението им се е нараснало три пъти по-бързо от темпа на инфлация, съгласно Oxfam.

Американските милиардери, доста от които получават благосъстоянието си от дяловия капитал на ръководените от тях компании, са станали по-богати с 1,6 трилиона $.

Корпоративна власт

В тазгодишния си отчет Oxfam твърди, че предприятията извличат огромни облаги, които оказват помощ за увеличение на благосъстоянието на милиардерите.

Седем от всеки 10 от най-големите обществени компании в света имат основен изпълнителен шеф милиардер или главен акционер милиардер.

Нещо повече, съгласно Oxfam, въз основа на данни от Wealth X, най-големият 1% има 43% от финансовите активи в света. В Съединени американски щати тази група има 32%, а в Азия - 50%. В Близкия изток горният 1% има 48% от финансовото благосъстояние, а в Европа - 47%.

Около 148 от най-големите корпорации в света са осъществили облаги в размер на близо 1,8 трилиона $ през 12-те месеца до юни 2023 година, показва Oxfam.

Това е с 52,5% повече, в сравнение с междинната им стойност в интервала 2018-2021 година

Oxfam показва петролната и газовата промишленост, фармацевтичните компании и финансовата промишленост, които през последните една-две години са пожънали по-високи облаги от междинните стойности през предходните години.

" Пренебрегваме на собствен риск ролята на монополната власт в преразпределянето на благосъстоянието към върха ", добавя Ахмед.

Oxfam приканва държавните управления да се намесят.

" Публичната власт може да обуздае разрастващата се корпоративна власт и неравенството - да оформи пазара по този начин, че да бъде по-справедлив и свободен от контрола на милиардерите ", съобщи Амитабх Бехар, краткотрайно изпълняващ длъжността изпълнителен шеф на Oxfam International.

" Правителствата би трябвало да се намесят, с цел да разбият монополите, да овластят служащите, да обложат с налог тези големи корпоративни облаги и, което е извънредно значимо, да влагат в нова епоха на публични артикули и услуги. ", добавя специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР