Петимата българи, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа,

...
Петимата българи, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа,
Коментари Харесай

Българите, съдени в Лондон за шпионаж в полза на Русия, отричат всички обвинения

Петимата българи, упрекнати, че са част от съветска шпионска мрежа, настояща във Англия по напътствие на укриващия се изпълнителен шеф на Wirecard Ян Марсалек, пледираха в петък пред лондонски съд " почтени " по обвиняване в скрит план за шпионаж, съобщи Reuters, представена от " Фокус ".

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са упрекнати в скрит план за приемане, събиране или предаване на информация, която би могла да бъде потребна " за цел, накърняваща сигурността и ползите на страната ", в интервала сред август 2020 година и февруари 2023 година

И тримата мъже и двете дами публично пледираха, че са почтени по време на чуване в лондонския съд " Олд Бейли ".

Русев, Иванова и Джамбазов отхвърлиха и второто обвиняване за владеене на 18 подправени документа. Те включват български, английски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска персонална карта и чешка шофьорска брошура.

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, който също е упрекнат в шпионаж, беше публично причислен към делото, само че не даде показания.

На предходното чуване английските прокурори обявиха, че обвинените са били част от проведена мрежа, която е правила наблюдаване и враждебни дейности от името на Русия против съответни цели, в това число за евентуални отвличания.

За хипотетичния действен център на групата във Англия е посочен домът на Русев, като е посочено, че мрежата е получавала задания от лице, разпознато като Ян Марсалек.

Марсалек, някогашен основен действен шеф на банкрутиралата компания за разплащания Wirecard, не е упрекнат в закононарушение във Англия, само че е посочен като съизвършител в обвинителния акт.

Той е търсен от немската полиция поради хипотетична машинация и понастоящем местонахождението му е незнайно.

Делото е отсрочено за идващото чуване на 16 май, а двамата би трябвало да се изправят пред съда през октомври.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР