Петима учени, един научен колектив и една компания са носителите

...
Петима учени, един научен колектив и една компания са носителите
Коментари Харесай

Наградите "Питагор" за принос в науката раздаде МОН за тринайсти път

Петима учени, един теоретичен колектив и една компания са носителите на тазгодишните награди „ Питагор " на Министерството на образованието и науката за принос в развиването на науката в България. Те получиха оценките си на публична гала, която бе излъчена по Българската национална телевизия. В тринадесетото издание на състезанието бяха номинирани 13 представители на българската просвета в шест категории. Победителите получиха плакети и парични награди.
„ Наградите „ Питагор " на Министерството на образованието и науката станаха традиция. Те се трансфораха в знак на връзката сред обучение, просвета и просвета. С тези оценки желаеме да покажем на нашите забележителни учени признателността си и да им благодарим, че популяризират българската просвета пред света. "
С тези думи министърът на образованието и науката Николай Денков се обърна към наградените и номинираните. Той връчи огромната премия за повсеместен принос в развиването на науката на проф. Людмил Антонов.
Людмил Антонов е професор по химия в Института по електроника и водещ откривател на Националната научна стратегия „ Вихрен ". Научните му ползи са в региона на молекулната спектроскопия, употребена за бърз надзор на храни, питиета, етерични масла, сухи дроги и лекарствени средства. Разработил е неповторима методология за разбор на комплицирани равновесни системи с приложение при дизайна на нови функционални материали във високите технологии и при основаването на нови биологично дейни молекули.

Двама бяха отличените в категорията „ Млад академик " - гл. ас. доктор Венелин Тодоров и доктор Мария Ивановска. Техните награди връчи проф. Анастас Герджиков - ръководител на Съвета на ректорите.

Д-р Венелин Тодоров е основен помощник в Института по математика и информатика на Българска академия на науките. Постиженията му са свързани с приложение на математиката в други науки, математическото моделиране и други



Д-р Мария Ивановска e основен помощник по Клинична имунология в Медицинския университет в Пловдив. Тя е създател на проучване, което намира клинично приложение за диагностика на изострен и продължителен стрес и измененията, които настъпват в имунната система.

Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Вапцаров " получи от ръководителя на журито проф. Костадин Костадинов премията за теоретичен колектив с резултати в интерес на обществото. Екипът е от 32-ма учени, които работят за създаване на научна инфраструктура за потребностите на морската промишленост.

Заместник-министърът на образованието и науката Генка Петрова връчи премията в нова категория - за решение на публични провокации. Получи я проф. Ивайло Търнев.

Проф. Търнев, който е шеф на Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ „ Александровска " в София работи за възстановяване достъпа на уязвими малцинства до по-добро опазване на здравето. Той вкарва и утвърждава специалността „ Здравен посредник " в България. Разработва и осъществя стратегии за ранна диагностика на разнообразни болести.

От заместник-министър Нели Косева получи оценката си за пробив в науката проф. доктор Светла Данова. Тя е началник на лаборатория „ Микробна генетика " в Института по микробиология на Българска академия на науките. Проф. Данова прави редица молекулярни проучвания за приложението на млечнокиселите бактерии.

Компанията за клинични проучвания „ Комак медикал " получи „ Питагор " за най-вече вложения в научна активност. Компанията прави обичайни и новаторски клинични изследвания за възстановяване качеството на живот. Наградата връчи ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
Тази година в състезанието аплайваха 41 учени и научни колективи. Целта на премиите е да подтикват учените към значими достижения и сполучлива реализация на научните проучвания в стопанската система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР