Петима творци бяха отличени със званието Майстор на карикатурата 2017

...
Петима творци бяха отличени със званието Майстор на карикатурата 2017
Коментари Харесай

Връчиха званието „Майстор на карикатурата” на петима творци

 4pl4010-3  4pl4010-4  4pl4010-1  4pl4010-6  4pl4010-5  4pl4010-7-1
Петима създатели бяха отличени със званието „ Майстор на карикатурата 2017 ” и си потеглиха с истински статуетки от Етнографския музей в Пловдив след церемонията по откриването на деветото интернационално биенале на карикатурата.

Темата на тазгодишното издание бе „ Богатство и лепта ” и в него участваха 97 създатели с 260 произведения от 36 страни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Африка. Съгласно регламента на състезанието журито номинира за награди 20 карикатуристи, като петима бяха удостоени със званието „ Майстор на карикатурата “, а останалите бяха отличени с диплом. За Украйна ще летят два от петте наградата, извоювани от Валерий Дорошенкои Сергей Семендяев, а останалите награди създатели са от Балканския полуостров: Якша Влахович от Сърбия, Аурел Щефан Александреску от Румъния и Николай Георгиев – Кайо от България.

Специалната премия на ректора на ВУАРР проф. Димитър Димитров пък завоюва румънецът Чиореан Корнел – Марин. Всички номинирани и наградени произведения са отпечатани в каталога на Деветото интернационално биенале „ Майстори на карикатурата “, който може да бъде закупен на място в Етнографския музей.

На формалното разкриване, което мина в чудесно въодушевление, с доста комизъм и в претъпкана зала, одобрение към участниците и публиката сервираха инж. Александър Държиков – заместник-кмет по просвета и туризъм на Община Пловдив и членовете на журито доцент доктор Ангел Янков – шеф на РЕМ – Пловдив, проф. доктор инж. Димитър Димитров – ректор на ВУАРР, и Цочо Пеев – ръководител на Дружеството на пловдивските карикатуристи.

„ Карикатурата е повсеместен „ език “, който няма потребност от думи. Той нормално си служи с послания, „ облечени “ в комизъм, които са разбираеми за всички по света. Участниците намират остроумни отговори по тематиката, а доста от тях демонстрират, че освен познават националните мъдрости, а оферират и собствен личен прочит, с който да ги обогатят “ акцентира шефът на Етнографския музей  доцент доктор Ангел Янков.  „ Със характерните си изразни средства те ни разкриват какво са благосъстоянието и милостинята за тях, демонстрират другата ценностна система на заможния и на бедния човек, пробват се да отговорят на въпросите: би трябвало ли да имаш, с цел да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава. В последна сметка се получи една пъстра мозайка от разнообразни креативен хрумвания по заложената тематика “ добави още доцент Янков.

„ Благодаря на всички създатели, които се включиха. Пожелавам им здраве, доста бъдещи триумфи и ентусиазъм. Със сигурност, животът им сервира всекидневно тематики за творчество. Очакваме ги и на идващото 10-то юбилейно  биенале през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата “ сподели заместник-кметът Александър Държиков, който откри публично изложбата на номинираните и наградени карикатури. „ Не мога да скрия голямото си задоволство от  обстоятелството, че с всяко последващо биенале, този конгрес от ден на ден се утвърждава като място за среща на разнообразни култури, за развиване на нови хрумвания и авторски визии. Гордея се, че  Пловдив има своето флагче, своето особено място на международната карта на карикатуристите “ сподели в приветствието си проф. доктор инж. Димитър Димитров, който заяви и няколко вести. За първи път в историята на форума, към този момент е избрана тематиката за идващото издание през 2019-та и тя е „ Абсурди и опасности на културата “. Предвижда се отпечатването на юбилеен първокласен азбучник, съдържащ най-хубавите достижения от 10-те издания от 2001 година до в този момент.

За първи път на деветото биенале е планувано проведено „ закриване “ с тридневно шоу, в което ще вземат присъединяване писатели, актьори, художници, музиканти, които ще показват „ скритите “ си гении в области, които не са тяхна специалност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР