Петима турски войници бяха убити при военна операция срещу ПКК в Ирак

...
Петима турски войници бяха убити при сблъсък с бойци на
Коментари Харесай

Петима турски войници бяха убити при сблъсък с бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, съобщи турското министерство на отбраната.

Конфликтът се разигра в Зап, регион, където Турция провежда трансгранична операция, наречена „Claw-Lock“ от април 2022 г.

Анкара твърди, че офанзивата е мярка за предотвратяване на ПКК да използва Ирак като база за извършване на атаки в Турция.

ПКК има големи укрепления около региона, където „теренът е много труден“, но регионът ще бъде „прочистен от терористи“ въпреки атаките, каза служител на министерството на отбраната.

ПКК, която има бази около Северен Ирак, е определена като „терористична“ група от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

Групировката започна бунт в Югоизточна Турция през 1984 г., в който бяха убити повече от 40 000 души.

Турция е атакувала и членове на Сирийските демократични сили (SDF) в Ирак. SDF до голяма степен се състои от Отрядите за защита на народа (YPG), които Турция счита за сирийския клон на ПКК.

Турция има няколко бази в Северен Ирак, въпреки съпротивата на централното иракско правителство, което често осъжда военното присъствие и го определя като незаконно.

Въпреки това, регионалното правителство на Кюрдистан (KRG), което администрира кюрдския регион в Северен Ирак, не е осъдило публично турското присъствие и операцията Claw-Lock започна само два дни след посещението на министър-председателя на KRG Масрур Барзани, в Турция.

Тогава Барзани каза, че приветства „разширяването на сътрудничеството за насърчаване на сигурността и стабилността“ в Северен Ирак.

Демократическата партия на Кюрдистан (KDP) на Барзани, която насърчава тесни икономически връзки с Турция, е в неспокойни отношения с ПКК.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР