Петима са одобрените кандидати за поста на сваления алжирски президент

...
Петима са одобрените кандидати за поста на сваления алжирски президент
Коментари Харесай

Петима кандидат – президенти в Алжир

Петима са утвърдените претенденти за поста на сваления алжирски президент Бутефлика, заяви Агенция Франс Прес.

Петима претенденти, в това число двама някогашни министър председатели, ще се кандидатират да сменят сваления алжирски президент Абделазиз Бутефлика, заяви изборният орган на страната на фона на многохилядни митинги против изборите, избрани за 12 декември.

Общо 23 претенденти са подали документите си за кандидатстване, а петима са утвърдени, съобщи пред публицисти в Алжир шефът на изборния орган Мохамед Чарфи.

Списъкът ще бъде предаден на конституционния съвет за дефинитивно одобряване.

Бившите министър председатели Али Бенфлис и Абделмаджид Тебун се смятат за съществени кандидати, опълчени на всеобщото протестно придвижване, което наред с армията принуди Бутефлика да подаде оставка през април след 20 години на власт.

Другите претенденти са Азедин Михуби – водач Демократичната национална партия (RND), която беше част от ръководещата коалиция на Бутефлика, някогашният министър на туризма Абделкадер Бенгрина и Абделазиз Белаид, началник на партията Front El-Moustakbel.

Активистите изискват огромни промени в богатата на нефт страна, преди да се организира каквото и да било гласоподаване, и споделят, че фигурите от епохата на Бутефлика, които към момента са на власт, не би трябвало да вземат участие в президентските избори за назначение на негов правоприемник.

Въпреки гневното опълчване на улицата, управляващите упорстват за президентските избори, избрани за 12 декември. Наблюдателите предвиждат слаба изборна интензивност. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР