Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните

...
Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните
Коментари Харесай

20-годишен българин е сред задържаните за подготовка на терористичен акт в Белгия

Петима от обвинените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са упрекнати в присъединяване в активността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар.

Повечето от обвинените са младежи. Засега не е изяснена задачата, против която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се ограниченията им за неотклонение да бъдат прегледани от съда на 3 април.

Разпространеният лист с непълните имена на арестуваните демонстрира, че двама от белгийците - Елиас Е. и Себастиан Б., са родени през 2003 година, както и българинът, а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. - надлежно през 2004, 2000 и 1999 година.

Турският жител Хасан С. е най-възрастният в групата, той е 36-годишен.

Арестите са осъществени в Брюксел и Антверпен.

Сергей Р. и Карим Х. са упрекнати само в присъединяване в активността на терористична група. Осми обвинен, арестуван в началото, е бил освободен.

По-рано медиите означиха, че арестуваните са свързани с джихадисти от групировката " Ислямска страна ". Същата формация пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2022 година.

Осем души бяха задържани нощес в Белгия в границите на две следствия поради съмнения за готвен " терористичен атентат ", заяви през днешния ден федералната прокуратура, представена от Франс прес.

Според правосъден източник на Агенция Франс Прес арестуваните са " доста млади радикализирани " членове на джихадисткото придвижване.

До момента няма изясненост за евентуалните цели на атентатите. И в двата случая става дума за подготвяни атентати, свързани между тях, посочи прокуратурата.

В разнообразни райони на Белгия бяха осъществени пет обиска, довели до пет ареста и минимум двама от арестуваните са обвинени в " подготовка на терористичен атентат в Белгия ".

По линия на второто следствие в разнообразни градове бяха задържани трима души, също обвинени в подготовка на нахлуване на белгийска територия.

Преди седем години Белгия бе атакувана от групировката " Ислямска страна " и сега тече развой против 10 обвинени в тази връзка, един от които отсъства, хипотетично починал в Сирия.

При тези набези на 22 март 2016 година починаха 32 души и над 340 бяха ранени. Оттогава в страната имаше редица офанзиви против чиновници от силовите структури, нападани от радикализирани детайли, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР