Петима кандидати за народни представители са задържани за купуване на

...
Петима кандидати за народни представители са задържани за купуване на
Коментари Харесай

Петима кандидат-депутати задържани за купуване на гласове

Петима претенденти за народни представители са арестувани за пазаруване на гласове , оповестиха на брифинг от прокуратурата. Двама от тях са арестувани за 72 часа, а един е с мярка " подписка ". Другите са арестувани за непрекъснато в ареста. На брифинга бяха показани данни за откриване на престъпна група работила от 6 февруари до 4 април. В нея е взел участие един претендент за депутат. Разследването на проведената незаконна група за пазаруване на гласове е почнало в Пловдив, само че поради имунитета на претендента за депутат е било трансферирано в София.

Организатор на групата е притежател на четири търговски сдружения, с които стопанисва метанстанция, хотелски комплекс и кабелна телевизия, оповестиха още от държавното обвиняване. Той е поддържал връзка онлайн с неофициален водач на партия, който се намирал в чужбина , в страна отвън Европейски Съюз, заяви представителят на основния прокуратур Сийка Милева. Организаторът е свеждал информацията от водача надолу към участниците на групата. Комуникацията е ставала посредством директна връзка. Били са купени и раздадени мобилни телефони и сим карти. Комуникацията се правила само през тези телефони. Събрани са доказателства, че е провел тайни срещи поради пазаруването на гласове. Няколко срещи са засечени в София, Пловдив, Петрич и Карлово.

Вторият участник в групата за пазаруване на гласове е някогашен претендент за евродепутат, някогашен зам.-кмет и сегашен общински консултант.  Третият участник бил с въздействие в квартали с ромско население. Финансирането на групата е идвало от лице, " което обитава на територията на страна отвън Европейски Съюз ", споделиха още прокуратурата и прецизираха по-късно, че партията, за която са купувани гласове не е съумяла да влезе в Народното събрание.

" Финансирането се е извършвало по следната скица - парите от тази страна отвън Европейски Съюз е трябвало да се пращат в Турция. След това е трябвало да се транспортират до България с " мулета ". Получавайки, парите уредникът на групата е следвало да ги разпределя на участниците, а те да ги раздават на гласоподаватели ", раказа прокурор Панчева от Софийска градска прокуратура.

" Участниците са работили по няколко схеми - издирвали авторитетни лица на локално равнище с ромско население. Обещавали пари за гласовете им. В другите региони се предложили разнообразни суми. На някои места - по 20 лева, на други - по 80 лева Гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната, която вземал от комисията, предавал на покровителя, той я попълвал и я предавал на идващия ", изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Имало и  корпоративна скица. Издирвали се притежатели на компании, на които се обещавали пари и услуги, с цел да влияят на личния състав си да гласоподава за избрана партия. Бяха изнесени данни, че притежател на цех за перилни препарати се е срещал с член на незаконната група и му е било обещавано съдействие за кандидатстване по европрограми. Има доказателства, че ръководителят на групата е финансирал издаването на документи за идентичност на служащи с заричане да гласоподават, показаха от прокуратурата.

Третата скица , която употребила разрушената незаконна група е със покровители - на всеки от тях се раздавали по 100 лева, а той трябвало да води до урните по 3-ма гласоподаватели.

В хода на следствието са  били претърсени са доста адреси и коли. " Намерени са доста бележници, описи на бъдещи гласоподаватели с персонални данни. Иззети са телефони и преносими компютри. Назначени са графическа експертиза за авторството на почерка в бележниците. Обвиненият като уредник и двама от членовете, измежду които и претендента за народен представител са в ареста с решение на две правосъдни инстанции. Трети е с подписка ", сподели прокурор Панчева.

Всички без един, в това число уредникът, са оставени за непрекъснато в ареста от съда. Кандидатът за народен представител, който е бил арестуван, не е съумял да стане депутат.

За първи път, по Закона за ограниченията против изпирането на пари, по искане на прокуратурата, са били запорирани към 425 хил лева и конфискувани над 383 хиляди лева, които са били предвидени да се употребяват за изборна търговия, коментира тя и добави, че прокуратурата е засякла разнообразни групи за наркотрафик и каналджийство, които са търсили разнообразни схеми за пазаруване на гласове.

В Софийската градска прокуратура има формирани четири каузи за пазаруване на гласове.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР