Петима души загинаха и най-малко 35 са ранени, след като

...
Петима души загинаха и най-малко 35 са ранени, след като
Коментари Харесай

Петима загинаха, след като няколко торнада удариха американския щат Айова

Петима души починаха и минимум 35 са ранени, откакто. Едно от тях е провокирало съществено опустошения в градчето Грийнфийлд, предават от Associated Press.

Министерството на публичната сигурност на Айова заяви, че торнадото във вторник е предизвикало гибелта на четирима души в региона на Грийнфийлд. Шерифът на окръг Адамс удостовери и за починала жена, чиято кола е била отнесена от пътя на към 40 км. от града.

Засега локалните управляващи не оповестяват имената на жертвите в зоната на Грийнфийлд, тъй като към момента уведомяват роднините на умрелите. Министерството на публичната сигурност на Айова заяви за опция броят на ранените да е даже по-висок.

Торнадото в Грийнфийлд остави необятна линия от заличени домове, натрошени дървета и смачкани коли в града с население от към 2000 поданици. Бурята също е раздрала и смачкала солидни вятърни турбини за произвеждане на електрическа енергия на няколко километра отвън града.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че админът на Федерална организация за ръководство на изключителни обстановки (FEMA) ще се насочи към Айова през днешния ден и че Белият дом поддържа връзка с държавни и локални чиновници. Тя добави още, че " се молят за тези, които трагично са изгубили живота си " и пожела на ранените " бързо възобновяване ".

Болницата на Грийнфийлд с потенциал от 25 кревати е била измежду развалените здания, като минимум 12 ранени е трябвало да бъдат отведени в уреди на друго място. Медицински чиновници показаха в обява във Фейсбук през вчерашния ден, че болничното заведение ще остане затворена, до момента в който не бъде направена спомагателна оценка и че цялостният ремонт може да отнеме седмици или месеци. Болницата, благодарение на други снабдители, сътвори клиника за незабавна помощ в главно учебно заведение с услуги за първична здравна помощ, която да стартира там през днешния ден, написа още в обявата.

Първоначалните изследвания демонстрират най-малко едно торнадо EF-3 в Грийнфийлд, само че спомагателна оценка на вредите може да докара до по-високо класиране по скалата, оповестяват още от Националната метеорологична работа.

До вторник е имало 859 доказани торнада тази година , 27% повече от междинното за Съединени американски щати, съгласно Центъра за прогнозиране на стихии на NOAA в Норман, Оклахома. Досега най-вече от тях са били в Айова, с 81 доказани стихии.

Само във вторник са получени 23 отчета за торнадо, като множеството са в Айова и по един в Уисконсин и Минесота.

Във вторник бедствието удари и елементи от Илинойс и Уисконсин , като спря тока на десетки хиляди поданици в двата щата. Вчера бурите са се обърнали на юг. Националната метеорологична работа е издала предизвестия за торнадо и неочаквани наводнения в Тексас, до момента в който елементи от щата остават под наблюдаване като рискови зони.

Бедствието също е довело до наводнения и спирания на електрозахранването в Небраска. Последствия от торнадото се следят в Уисконсин и Минесота, както и прашни стихии в Илинойс, които постановиха две междущатски автомагистрали да бъдат затворени.

След опустошението в Айова са последвали вихрушки в централните елементи на Съединени американски щати, в това число Оклахома и Канзас. Миналата седмица смъртоносни стихии са връхлетели региона на Хюстън, като най-малко осем души са починали, а стотици хиляди са останали без ток. През април е засечен вторият максимален брой торнада, регистрирани въобще в страната.
 Торнадо умъртви бебе и трима души в Оклахома
Торнадо умъртви бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР