Петима души в сряда застават пред съда в Германия по

...
Петима души в сряда застават пред съда в Германия по
Коментари Харесай

Петима на съд в Германия за отвличане на министър и планове за преврат

Петима души в сряда застават пред съда в Германия по обвинявания в обмисляне на крайнодесен прелом и скрит план за похищение на министъра на опазването на здравето на страната Карл Лаутербах, оповестява АП.

Четиримата мъже на възраст от 44 до 56 години и 75-годишна жена са упрекнати в учредяване или участие в терористична организация и държавна измяна.

Федералните прокурори настояват, че групата е обвързвана с групировката " Гражданите на Райха ", която отхвърля легитимността на следвоенната конституция на Германия и има прилики с придвижванията на суверенните жители и QAnon в Съединените щати.

Прокурорите споделят, че са възнамерявали да основат " условия, сходни на революция ", като са употребявали експлозиви, с цел да причинят спирания на тока в цялата страна, след което да отвлекат министъра на опазването на здравето Лаутербах - изтъкнат бранител на строгите коронавирусни ограничения.
 Осуетиха опит за похищение на немския здравен министър
Осуетиха опит за похищение на немския здравен министър

Четирима души са арестувани

Нямаше индикации, че групата, която се назова " Обединени патриоти ", действително  е била покрай предприемане на прелом . Но прокурорите споделиха, че снабдяването на групата с оръжия и пари демонстрира, че те са били " рискови нарушители, които са желали да приложат проектите си ".

Припомняме, че мъжете, чиито имена не бяха разкрити от съображения за дискретност, бяха задържани през април предходната година. По това време полицията конфискува 22 огнестрелни оръжия, в това число автомат " Калашников ", и стотици патрони, както и огромни суми пари в брой, злато и сребро.

От прокуратурата показаха тогава, че групата е възнамерявала да отвлече и други известни публични персони , само че не разкри кои са били останалите цели.

Твърди се, че дамата, която беше задържана шест месеца по-късно, е съставила голям брой документи за групата , в това число " заповед за арест " на Лаутербах. Пенсионираната учителка е написала и писма до президента на Русия Владимир Путин и президента на Полша Анджей Дуда.

Лаутербах сподели пред немския седмичник Der Spiegel, че се надява на " твърда, обективна присъда ", която да възпре други за  подобни заприказва.

Случаят е обособен от този на десетки лица, задържани през декември, също за обмисляне на събаряне на държавното управление. Сред заговорниците беше член на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР