Петима души са загинали при изригването на вулкана в Нова

...
Петима души са загинали при изригването на вулкана в Нова
Коментари Харесай

Петима трусти са загинали при изригване на вулкан в Нова Зеландия

Петима души са починали при изригването на вулкана в Нова Зеландия.

Сред блокираните на Белия остров има и чужденци, само че досега националността им не е известна, заяви БНР.

``
реклама

В момента на неочакваното изригване на вулкана, към кратера му е имало сред 50 и 100 души, множеството от които туристи.

Около 20 са ранени, съобщи Ройтерс. Има и изчезнали.

Двадесет и трима души, някои от които туристи от круизния транспортен съд „ Овейшън от дъ сийс “ са били избавени от Белия остров след изригването на вулкана към 14,11 часа почтено време (03,11 ч българско). В региона е имало към 50-ина души при изригването.

Властите се притесняват, че броят на жертвите може да се усили поради хората в неопределеност. Те показаха, че сега е доста рисково да се правят избавителни интервенции.

Майкъл Шейд – управител по инженеринг от Сан Франциско, бе след туристите, които съумяха да изоставен острова минути преди изригването.

Той пусна в обществена медия трагични фрагменти от изригването от лодката, на която е бил, които демонстрират по какъв начин пушек обгръща върха на кратера, а по-късно и целия остров.

„ Трудно е да се повярва. Цялата ни група бе на ръба на главния кратер преди по-малко от 30 минути “, сподели той.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн удостовери, че в региона на острова при изригването е имало и чужденци. „ Всичките ни мисли са с пострадалите “, добави тя.

Поне един от потърпевшите е тежко ранен, заяви полицията и уточни, че към острова е наложена зона, неразрешена за полети.

Остров Уайт се намира на към 50 км от източното крайбрежие на Северния остров и е постоянно посещаван от туристи.

„ Не съм сигурна дали тези хора са били на острова или покрай него, само че несъмнено е имало една група там и те несъмнено са имали потребност от здравна помощ “, сподели кметицата на Уакатане Джуди Търнър, представена от Ройтерс.

Димът от изригването се вижда и от континенталната част, а Националната организация за реагиране при изключителни обстановки предизвести, че някои региони може да бъдат наранени от сипещата се пепел.

Остров Уайт или Белият остров е прочут също и под името Уакаари. Около 70% от него е подводен. Вулканът на острова е един от най-активните в Нова Зеландия. Около 10 000 души го посещават всяка година. Той изригва постоянно през последния половин век, като последното му изригване е било през 2016 година. През август същата година отбранителните сили на Нова Зеландия издигнаха на острова 2,4-тонен корабен резервоар, който да служи като спешен бункер при положение на изригване. Дванайсет души са починали на острова през 1914 година, когато оттова се е извличала сяра. Част от кратера на вулкана е рухнала, а сриването е унищожило миньорското село и самата мина.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР