Петима българи са арестувани и обвинени в шпионаж в полза

...
Петима българи са арестувани и обвинени в шпионаж в полза
Коментари Харесай

Експерт за арестуваните българи в Лондон: Това, което са правили, не е професионален шпионаж. България не трябва да им отказва защита

Петима българи са задържани и упрекнати в шпионаж в интерес на Русия във Англия.

Грозят ги до 14 години затвор.

" Това, което българите са правили, не дава отговор на класическата формулировка за шпионаж. Те са изнасяли информация към непознати служби, само че за професионален шпионаж няма по какъв начин да приказваме. Съгласно британското законодателство има два типа закононарушения, касаещи шпионажа. ", разяснява пред преподавателят по интернационална сигурност в СУ доцент Искрен Иванов. 

" Първият тип са закононарушения против самата страна, т.е. против короната. При тях едно лице предава жизненоважна информация за ползите на английското държавно управление на “чужди разследващи служби ”. Обикновено под непознати разследващи служби се схващат служби, работещи отвън НАТО, Централно разузнавателно управление на САЩ и така нататък В такива случаи има съществено наказване – пожизнен затвор. Във втория дял закононарушения попадат такива, които са свързани с предаването на информация, която няма жизненоважно значение за английското държавно управление. Наказанието зависи от информацията, която е била предадена, само че може да доближи до 7-12 година по решение на съда. В никакъв случай не може да надвишава оптималната присъда. Сънародниците ни попадат във втория дял, тъй като те са доброволни информатори, които са се съгласили да сътрудничат. Дори не съм сигурен дали английският съд ще ги назова “шпиони ”. Вече се появяват разбори в най-сериозните британски издания, в които ясно е написано, че петима жители са упрекнати за изнасяне на информация, която може да навреди на ползите на английското държавно управление. Никъде обаче не се загатва думата “шпионаж ”.

" Конкретно в този случай надали допирната им точка са парите. Поскоро те са определени по линия на полезностите им. Общото в профила на тези хора е, че те са български жители, част от BG общността на Острова. Второ – едно от нещата, които вършат българите разпознаваеми в чужбина, е, че те обичат да поддържат Русия, и то намерено. В Америка, даже в Европа битува мнението, че ние симпатизираме на съветската страна поради интимното ни историческо минало с нея. Чувал съм: “Вие имате общи полезности с Русия, обща вяра, език и така нататък ”. Тези легенди за нас не са загадка и по тази причина доста постоянно взорът на съветските служби е ориентиран към подобен вид хора, които имат българско поданство. Сиреч хора, които не са удовлетворени от политиката на Запада, мъчно им е в изискванията, в които живеят в този момент. Естествената им съпротивителна реакция е да недоволстват против политиката и страната, в която живеят. Трябва да се направи доста деликатен разбор на профила на арестуваните лица. "

" Причината българите да се поддават на подобен вид въздействие и да изминават всичките три стадия на рекрутиране, които изброихме, е, че те имат податливост да имат вяра в конспирации от всевъзможен вид и естество. Например за бъдещето на Европейски Съюз и НАТО, т.е. че те ще се разпаднат. Голяма част от нас имаха вяра сляпо и в конспирациите към имунизациите против ковид. Вярват и на всевъзможни тайни теории за света. Това ни прави лесни цели, а за вербовчиците, които търсят сходни недостатъци, е като че ли детска игра да ни убеждават в правотата.  Трябва обаче да избягаме от двете крайности – първата е да отхвърляме, че арестуваните лица са български жители и да опитваме да не пазиме ползите им. Това, че България е съдружник на НАТО, по никакъв метод не значи, че ние не би трябвало да защитим задържаните, откакто се срещнем в дълбочина със случая. В този смисъл те са европейски жители и родината им носи отговорност. Втората прекаленост е да се твърди, че единствено български жители шпионират в интерес на съветските служби, което не е по този начин. 

Продължение в 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР