Пети ден Паметникът на съветската армия продължава да бъде ябълката

...
Пети ден Паметникът на съветската армия продължава да бъде ябълката
Коментари Харесай

Паметникът и раздорът: Война с документи и интерпретации

Пети ден Паметникът на руската войска продължава да бъде " ябълката на раздора " сред политиците.

От Българска социалистическа партия демонстрираха документ, съгласно който Министерството на културата още преди два дни е разпоредило неотложно да спре демонтажът на монумента.

Според кмета на столицата монументът се демонтира парче по парче, както е бил съединен

На този декор депутатите влязоха в остра дискусия и за измененията в главния закон по време на изключителното съботно съвещание на отрасловата парламентарна комисия.

За първи път след началото на демонтажа коментар по тематиката направи и кметът на София Васил Терзиев. Пред bTV той съобщи, че момументът се разглобява парче по парче, както е бил съединен и ще бъде изместен, а процедурата отговаряла на закона.

Той е прочут на потомство художници в столицата, театралничил за най-знаковия облик в монумента

" Те споделят доста работи, приказват за противозаконни неща. Г-жа Тодева е умел правист и доста ме съмнява да не се е подготвила. Чухме какви ли не изявления – талибани, неофашисти, неонацисти, разрушители на държавността – в последна сметка има решение, то се извършва, паметникът няма да бъде погубен и претопен ", сподели Терзиев.

Въпреки че регионалният шеф разпорежда и управлява демонтажа и реставрацията на паметника, водачът на ГЕРБ насочи рецензии не към Вяра Тодева, а към Васил Терзиев. Според Бойко Борисов държавният бюджет е " пленник " на демонтажа по виновност на столичния кмет.

Докато едни си отиват парче по парче, други остават като части от историята

" Сега отново се направи по най-глупавия метод, само че с кмет като Терзиев, аз не чакам нещо друго да се случи. Столичният кмет реши в дните, в които взимахме решения за бюджета, тъкмо тогава да реже с един флекс по през целия ден паметника и това възпали опозицията. Те стоят на първия ред и би трябвало да се биеме и да се бутаме. Глупостта не е друго пленник на бюджета ", сподели Борисов.

Той съобщи, че поддържа преместването на паметника в Музея за социалистическо изкуство. А Асен Василев разграничи съветското от руското изкуство.

Все още на място има засилено полицейското наличие

" Руските монументи както виждате никой не е тръгнал да ги маха, само че руските монументи са едни натрапени монументи от една окупаторска войска ", сподели Василев.

Демонтажът разяснява и военният министър Тодор Тагарев. " Крайно време беше паметникът на Съветската войска да се изнесе. Това е тотем на предимство на Русия над България ", счита той.

В същото време водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска тези, които са " безчовечен нарязали паметника ", да носят наказателна отговорност.

Той упорства за среща с регионалния шеф, стигна се до пререкания и закани към чиновник

" Няма нужните документи за рязането, демонтирането или преместването на паметника. За нас това е безчовечен акт на ликвидиране на българската история, на изтриване на паметта ", добави Корнелия Нинова.

От " Позитано " 20 и от БСП-София през днешния ден изпратиха документ, съгласно който още на 14-ти декември служител от Инспектората за запазване на културното завещание към Министерство на културата е разпоредил неотложно да бъдат спрени всички действия по ремонт на Паметника на Съветската войска.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР