Пети ден България е в извънредно положение. Държавата предприема редица

...
Пети ден България е в извънредно положение. Държавата предприема редица
Коментари Харесай

Пети ден в извънредно положение - мерките, които действат в отделните градове

Пети ден България е в изключително състояние. Държавата подхваща редица рестриктивни ограничения – наложи се затваряне на ски курортите, на хотели, заведения за хранене и заведения, стопираха интернационалните влакове, ограничиха обществените контакти. В момента отворени са единствено магазините за хранителни артикули, аптеки и дрогерии. На този декор тече засилена стерилизация във всички държавни и локални институции. Какви са ограниченията, които градовете започнаха през днешния ден?

София -  Без " Синя " и " Зелена зона " в столицата от през днешния ден до 29 март в това число. Това е единствено една от ограниченията, които одобри оперaтивният щаб за справяне с ковид към Столичната община. Първата мярка беше обезопасяване на периметъра към водачите в градския превоз. Шофьорите към този момент не продават билети. Превозните средства се дезинфекцират всеки ден по два пъти, а бутоните на вратите към този момент не действат и се отварят единствено от водача. Засега градският превоз в София се движи по естественото си разписание.

Варна - Заради епидемиологичната конюнктура е неразрешен достъпът на външни лица във военните формирования от Военноморските сили, оповестиха през днешния ден от пресслужбата на щаба на военния флот във Варна. Хората, които имат потребност да получат някаква служебна записка или уверение, могат да подават заявките си по електронен път. Осигурени са три електронни пощи, които ще обслужват другите видове претенции за издаване на документите.

Варна превантивно от през днешния ден вкарва рестриктивните мерки за влизане на непознати жители по суша и море. Това е решението на Областния спешен щаб. Става дума за оповестеното през вчерашния ден решение за рестрикции при влизането на наша територия, което трябваше да влезе в действие от тази нощ. Това заяви за " 24 часа " варненския регионален шеф, Стоян Пасев. А точно - от 00:00 часа на 18 март краткотрайно се не разрешава влизането на територията на Република България на жителите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Англия и Северна Ирландия.

Ограничението в морския град ще важи най-много за кораби , прстигащи от пристанища в рисковия лист и за които не е отминал карантинния интервал от 14 дни. Те няма да бъдат допускани на родна територия и ще останат на рейд до привършване на карантината, разяснява още той. Същата рестрикция ще важи за идващите на Летище Варна пасажери от съответния лист страни. Новото при идващите на Летище Варна е, че ще попълнят заявления за страната, от която действително идват. 

Русе - ТЕЛК – Русе стопира работата си до 31 март в това число. Допълнително ще се посочи от коя дата ще бъде възобновена работата на Териториалната експертни лекарски комисии. Това зависи от епидеимологичната конюнктура и решенията на Националния щаб за битка с корона вируса, оповестиха оттова. Пациентите ще бъдат документално известени за новата дата на освидетелстването им.

Добрич - От през днешния ден е въведен пропускателен режим в постройката на Община Добрич по ул. „ Независимост “ 7, Корпус 3 (бивш партиен дом). Външните гости могат да употребяват Южен вход (от страната на Драматичен спектакъл „ Йордан Йовков “). Община Смолян ще дезинфекцира постоянно спирките на градския превоз. За улиците към този момент нямаме такава мярка.

Въвеждат се по-строги ограничения в многопрофилната болница за интензивно лекуване в Добрич. Посещението на външни лица ще се реализира единствено през централния вход на лечебното заведение. Забранява се достъпът на външни лица до болничните структури, както и свободното им придвижване по етажите. Информация за пациенти, които се лекуват, ще бъде давана от съответното поделение единствено по телефон от 12. до 13. ч. посредством централата. 

Ямбол - Ямболската болница МБАЛ " Св. Пантелеймон " обезпечи обособен заразен блок единствено за случаи на ковид и на затруднения от остри респираторни болести. Той е самостоятелен в инфекциозното поделение, от което са преместени всички пациенти с други инфекциозни болести. В него на този стадий са настанени трима пациенти, двама са с негативна проба за ковид, на третия се чакат резултатите от взетото проучване. Лечебното заведение е оборудвано със защитни дрехи и маски, няма случаи на лекари или медицински сестри, които да желаят да подават оставки. 

Пловдив -  Паркирането в „ Синята зона “ в града ще е гратис от през днешния ден до 29 март в това число. Въвежда се диференцирано разписание на автобусните линии през работните дни. В пиковите часове от 05:00 до 09:00 ч. и от 16:00 до 19:00 ч. рейсовете ще се движат с делнично разписание и с пътниковместимост над 70 места, а за времето от 09:00 до 16:00 ч., както и след 19:00 ч. – с неделно разписание.

Асеновград - Предоставянето на безвъзмездна храна по плана „ Топъл обяд “ в Асеновград няма да затваря. Дейностите ще бъдат изпълнявани по график, както до момента, като са подхванати нужните санитарно-хигиенни процедури, според заповедта на министъра на опазването на здравето.

В питателните магазини на територията на община Асеновград е въведен ограничаващ режим на работа. Осигурена е организация по този начин, че да не се струпват повече от: 100 души в „ Лидл “ и „ Кауфланд “; 60 души в „ Билла “; 20 души в „ БББ “; 50 души в „ Техномаркет “; „ Юск “ и „ Т-маркет “. За всички останали хранителни и нехранителни магазини ограничаването е до 3-ма души, като следва да се съблюдават всички санитарно-хигиенни условия.

В постройката на Община Асеновград също се вкарва непоколебим пропускателен режим. Служителите на пропуща ще позволяват жители единствено до административно-информационния център. Затворени за гости са читалища, библиотеки, музеи и пенсионерски клубове, частни занимални и курсове на територията на община Асеновград, както и общинската детска млечна кухня.

Петрич - Общината затваря за дните сряда и събота покрития зеленчуков пазар в Петрич. Това оповестиха за Радио „ Фокус ” - Пирин от Община Петрич. В останалите дни, когато се работи, е наложително да бъдат вдигнати страничните тенти, които са преносими. Заповедта е издадена от зам.-кмета по „ Финанси и стопанисване на общинската благосъстоятелност “ Борислав Коларов.

Благоевград - Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров ” - Благоевград прекратява своите представления до 29 март. Всички, които са си закупили билети, ще имат опцията да ги върнат или презаверят. Отделно от това скоро ще стане ясно и каква ще бъдат новата стратегия на театъра, поради създалата се обстановка, както и по кое време ще се проведат турнетата, които са били анулирани.

Пещера - Община Пещера разкри гореща телефонна линия, оповестиха от Пресцентъра на родопската община. На телефон 0897 870 318 възрастни хора могат да получават сведения и съвещания за заплахата от заразяване с COVID-19. За малолетните поданици на Пещера ще работи телефон 0893 532 067. Общопрактикуващ доктор и педиатър ще дават упътвания и инструкции на нуждаещите се през почивните дни от 8.00 до 18.00 часа.

Габрово - Временно се трансформират разписанията и курсовете по междуградския, междуселищния и вътрешноградския превоз. При градския превоз се понижават курсовете в ненатоварените часове на деня, а обяснението на общината е, че главно те се употребяват от възрастни хора. Честотата на градския превоз в натоварените часове на деня ще се резервира, с цел да се обезпечи превозването на жителите до работните им места.

При междуселищния превоз локалното сдружение ще извършва един курс Габрово - София, който е в 7,15 часа в работните дни и в 12,00 часа в почивните дни. От София габровци могат да се върнат в родния си град само в 17,00 часа - и в почивните, и в работните дни. Редуцирани са и курсовете към и от Велико Търново, които до момента бяха на час и половина в работните и в почивните дни. Сега към Велико Търново може да се пътува в 7,30 и в 16,30 часа, а по линията Велико Търново - Габрово - в 9,00 и в 18,00 часа. Директните рейсове до Севлиево, които до момента пътуваха на всеки час, към този момент ще пътуват единствено в 16,30 часа в работните дни. Автобусите, които минават през севлиевските села, ще вършат пет курса - от 6,00 до 18,00 часа. От общината оповестяват, че сдружението прави всекидневно броене на пасажерите и има подготвеност да възвърне разписанието си при нормализиране на обстановката.

БДЖ - От през днешния ден се прекратява придвижването на всички интернационалните влакове през граничните пунктове на територията на България. На този стадий композициите, които обслужват интернационалните влакове, ще продължат да пътуват на територията на страната, с изключение само на съставите на интернационалните бързи влакове № 7990 от София за Белград и № 7991 от Белград за София, които няма да се движат и в сектора сред София и Калотина запад.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР