Пети блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз за работа за

...
Пети блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз за работа за
Коментари Харесай

Пети блок на АЕЦ Козлодуй с удължен лиценз за работа


Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " получи лиценз за работа за още 10 години (какъвто е оптималният период по закон) от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Лицензът беше връчен на публична гала в постройката на регулатора.

Модернизацията на блока, разрешила удължаването на периода на употреба, е осъществена със лични средства. Целият план за удължение на периода на работа на двата блока в централата коства 674 млн. лв. - за всички действия до приемането на лицензите, сподели шефът на централата Иван Андреев.

На въпрос на Investor.bg той посочи, че част от дейностите по работата на блоковете се припокриват и не може да се отдели какви суми са платени единствено за V блок. По-голямата част от средствата към този момент са платени, а цялата процедура за удължаването на работата на двата блока ще завърши през октомври 2018 година.

Председателят на Агенцията Лъчезар Костов означи, че за първи път се пристъпва към тази процедура у нас, само че в международен мащаб това е традиция - сега работят 448 реактора и 64% от тях се експлоатират към този момент повече от 30 години.

Централата се намира в доста положително техническо и финансово положение, регистрира от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова, която също участва на церемонията. Тя акцентира обстоятелството, че цялата процедура се извършва със лични средства.
dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР