Петер О. би трябвало още да е в затвора и

...
Петер О. би трябвало още да е в затвора и
Коментари Харесай

Германия: в затвора, ако пътуваш редовно без билет

Петер О. би трябвало още да е в пандиза и да излежава присъдата си от осем месеца отнемане от независимост, тъй като няколко пъти е бил хващан без годен билет. В Германия това е престъпно закононарушение, разказано в член 265а от закона: " Всеки, който употребява превоз посредством машинация, може да бъде осъден с до една година затвор ". Преждевременното си освобождение (след прекарани 6 месеца в затвора) той дължи на една самодейност за понижаване на присъдата му и платената санкция в размер на 1225 евро.

Хиляди хора в Германия са изпадали в същата обстановка като Петер О. през последните 3 години, излиза наяве от питане до правосъдните министерства на обособените провинции. Те са били наказани непосредствено на отнемане от независимост, или са получили санкция, която обаче не са могли да платят. Затова различно въпреки всичко са влизали в пандиза.

Десетки хиляди наказани годишно

Не всички федерални провинции водят такава статистика, по тази причина и няма информация за действителния брой на нарушителите по смисъла на член 265а. Според наличните данни, през 2019 година са били наказани повече от 46 000 души за това нарушаване, а в първата година от Ковид пандемията - 2020-а, когато по-малко хора са пътували с публичния превоз, наказаните извършители са близо 40 000. Най-много пандизчии, наказани за пътешестване без билет, има в провинциите Райнланд-Пфалц, Тюрингия и Саксония. Въпреки че разделът обгръща и други нарушавания, като да вземем за пример заобикаляне на автоматизиран турникет в плувен басейн, от данните на министерствата излиза наяве, че множеството хора са арестувани, тъй като са пътували без годен билет.

Престъпление от беднотия

Животът на Петер О. излиза отвън надзор преди десетина години, откакто получава бъбречно заболяване и стартира да върви на диализа по няколко пъти в седмицата. Не може да си откри работа, изпада в меланхолия и даже на няколко пъти остава без жилище. Така стартира да върви на диализа без билет, защото не може да си разреши да заплаща за скъпия градски превоз. През 2018 година е хващан 10 пъти. Съдията го осъжда на санкция в размер на 4050 евро, която той също не може да заплати и по тази причина влиза в пандиза.

Случаят на Петер О. е характерен, настояват криминолози. Пътуването без годен билет е закононарушение от беднотия. По принцип всички наказани лица имат опция да отработят санкцията, в случай че не могат да я платят. За тази цел федералните провинции са създали стратегии, целящи да предотвратят влизането в пандиза за дребни закононарушения. Често обаче, както показва в собствен разбор Криминалната работа на Северен Рейн-Вестфалия, наказаните за пътешестване без билет са просто " небогати, заболели, обществено изключени и не са рискови в наказателно юридически смисъл”. На мнозина от тях им е доста мъчно да си намерят и да се задържат на работа. Освен това изследванията на BR и NDR демонстрират, че на някои места просто няма задоволително места, където наказаните да отработват присъдите си.

Трябва ли да бъде толкоз непоколебим член 265а?

Член 265а сега се преразглежда. Обсъжда се дали пътуването без годен билет може да бъде сведено до административно нарушаване. Тогава нарушителите няма да се снабдяват с престъпно досие, а санкциите ще бъдат доста по-ниски. Ако бъде направена тази смяна, обаче, при неплащане на санкцията още веднъж ще се влиза в пандиза, а това не анулира санкцията.

Случаят на Петер О. демонстрира по какъв начин една ефикасна присъда може да обърне човешкия живот изцяло. " Всеки път, когато подреждах живота си на половина, се връщах в пандиза ", споделя 42-годишният мъж. Асоциацията на чиновниците от пандизите също подлага на критика член 265а. " В пандизите влизат хора, на които не им е там мястото ", отбелязва ръководителят Рене Мюлер.

Милиони от парите на данъкоплатците

Един ден отнемане от независимост коства на немския поданик сред 126 и 218 евро. Това е извънредно скъпо, изключително когато става въпрос за леки нарушавания, споделя Арне Семсрот, създател на самодейността " Фонд за свобода”. Дотук с дарения тя е съумяла да плате санкциите на към 400 пандизчии, а това е икономисало на страната съвсем 4,3 милиона евро, изяснява той.

Семсрот се надява член 265а да бъде преразгледан допустимо най-бързо. " Това не оказва помощ на никого ", споделя той, " нито на пандизчиите, тъй като те по този начин или другояче са осъдени, нито на данъкоплатците, нито на правосъдната система.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР