Петел следи какво се случва яйцата у нас преди Великден.В

...
Петел следи какво се случва яйцата у нас преди Великден.В
Коментари Харесай

Експертът Гълъбов: 2,5 млн. яйца от Украйна са внесени в България, но не се проверяват в търговските обекти

" Петел " следи какво се случва яйцата у нас преди Великден.

В България са импортирани 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се ревизират в комерсиалните обекти. Има нарушавания по тяхното разпространение и се маркират с различен генезис, разгласи ръководителят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред Българска национална телевизия.

По-рано в известие до медиите от съюза осведомиха, че през вчерашния ден " Комисията за защита на конкуренцията е направила неочаквана инспекция в офиса на СПБ, като Комисия за защита на конкуренцията се е самосезирала за определяне съществуването на нарушавания по член 15 от Закон за защита на конкуренцията против голям брой участници на всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш и техни обединявания, под формата на неразрешени съглашения и/или решения на сдружения на предприятия ". Акцията е поради съмнение за неприемливи практики при установяване на цените на питателните артикули, предлагани на пазара от членовете на съюза, по веригите на произвеждане - търговия на едро и дребно, както по обособените хоризонтални, по този начин и по отвесните равнища от страна на огромните разпространители, пишат от СПБ, написа

Комисия за защита на конкуренцията е решила, че би трябвало да откри дали не са налице спомагателни, непазарни фактори, които водят до повишение цената на едро и в по-голяма степен - на дребно, на следените хранителни артикули от първа нужда. 

От обясненията на Ивайло Гълъбов стана ясно, че основанията за инспекциите, съгласно връчената заповед на Комисия за защита на конкуренцията, са констатирането на нелоялни търговски практики при визитите на цялата комерсиална верига.

" Ние в съюза на птицевъдите нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България. Сдружение с нестопанска цел сме, което е записано в публичен интерес, с цел да пази ползите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първоначални артикули от птици ", съобщи той.

При инспекцията са били конфискувани документи, които съдържат социална информация - разбори и цени от агростатистиката, оповестена от аграрното министерство, и статистиката на Евростат. Въпросната пазарна информация е за пред членовете на СПБ, с цел да имат настоящи данни накъде върви бизнесът.

" Нашата организация няма от какво да се тормози, ще окажем цялостно подпомагане. Нещо повече, надяваме се инспекциите да продължат, с цел да се изпълнят функционалностите, вменени на Комисия за защита на конкуренцията на конкуренцията, тъй като по наши сведения, на следващия ден ще създадем и питане към Агенция " Митници ", за последните няколко дни в границите на тази седмица в България са влезнали към 2,5 млн. яйца за консумация, които по партньорска стратегия влизат от трети страни, каквато е Украйна - при технологии, които не дават отговор на европейските. Няма неприятно да влизат такива яйца в страната, само че ние в комерсиалната мрежа не виждаме 30% от яйцата да са украински. Именно това ни дава съображение да отправим сигнал към Агенцията за сигурност на храните - да ревизира от влизането на гранично-контролните пунктове до съответния регистриран склад и по-късно до комерсиалните вериги къде отиват тези яйца ", изясни още Гълъбов.

Той добави, че до момента съюзът на птицевъдите не е глобен, само че негови членове са глобени преди 15 година, " когато по сходен сюжет, при неочаквана инспекция откриха, че са водени диалози при необятна среща ".

" Оттогава сме извънредно деликатни, от този момент на обществените ни срещи не се разясняват цени, даже с осведомителна цел ", посочи Ивайло Гълъбов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР