Петдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република

...
Петдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република
Коментари Харесай

Над 50% от жителите на Кишинев подкрепят обединение на Молдова с Румъния

Петдесет и пет % от жителите на Кишинев желаят Република Молдова да се сплоти с Румъния, до момента в който 45 на 100 са срещу, сочат данни от анкета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Близо 80 хиляди души на възраст над 18 години са взели участие в социологическото изследване в столицата на Молдова в интервала 1-19 април. Отговорите са били събрани онлайн, посредством визити по домовете и в специфични шатри в няколко бранша на Кишинев. Резултатите бяха показани в сряда от публичната асоциация Европейски социално-политически център, заяви румънската редакция на Радио Франс Ентернасионал.

Те сочат, че 21% от участниците в допитването приказват съветски език, като 31% от тях подкрепили концепцията за обединяване на Молдова и Румъния. Говорещите румънски език били съвсем 80% от интервюираните, като от тях 62% подкрепили обединяването.

Социологът Андрей Думбръвяну съобщи, че резултатите от анкетата демонстрират, че процентът на последователите на концепцията за обединяване пораства. Той показа, че доста от жителите на Кишинев и предградията са отказали да вземат участие в допитването.

„ В този интервал в обществените мрежи се появи изображение с обесен човек, на чиито гърди написа „ обединяване “. Ние разбираме за какво се прави това. За да уплаши хората да не одобряват концепцията за обединяване “, съобщи социологът.

Макар това изследване да демонстрира, че болшинството от жителите на Кишинев поддържат концепцията за обединяване, барометърът на публичното мнение – анкета, направена в цялата страна от Института за социална политика, демонстрира друга картина.

Според изследването в края на 2017 година при възможен референдум 56% на 100 от молдовците биха дали своят вот срещу обединяване на Молдова с Румъния, а единствено 22% биха го подкрепили.

Молдова е била част от Румъния до 1940 година, когато е била анексирана от Съветския съюз. През 1991 година Молдова разгласи самостоятелност. Около 80% от 4-милионното население на Молдова е с румънски корени. В двете страни има партии и организации, които поддържат концепцията за обединяване на Румъния и Молдова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР