Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на
Коментари Харесай

Съдът промени решението си и прие таксите на ЧСИ за събиране на невърнати заеми за редовни

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира решението на тричленен състав, касаещо таксите на частните правосъдни реализатори за събиране на парични вземания.
Става дума за последното изменение на т.26 от раздел II " Пропорционални такси " на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните правосъдни реализатори, признато с разпореждане на Министерски съвет №52/05.03.2013 година То беше анулирано от първата инстанция на Върховен административен съд на 12 май 2020 година Впоследствие против решението на тричленния състав касационни тъжби подадоха Министерския съвет, Камара на частните правосъдни реализатори и министъра на правораздаването.
 Пострадали от ЧСИ насочиха 14 въпроса към институциите Пострадали от ЧСИ насочиха 14 въпроса към институциите
Серия въпроси, касаещи заповедното произвеждане, насочат от сдружението на потърпевшите от частни правосъдни реализатори (ЧСИ) " Солидарно...
Касационната инстанция установи, че с последното изменение на Тарифата минималният размер на таксите е бил понижен и няма пропорционални такси, които да са над 10 % от цената на вземането, което е било допустимо преди оспореното изменение. Следователно е реализирана задачата на изменението на цената. Тя е и в цялостно сходство с нормата на член 83, алинея 2 Закона за частните правосъдни реализатори, изискваща сборът от всички пропорционални такси да не надвишава една десета от задължението.
Петчленният състав на Върховен административен съд намира, че е неправилна преценката на тричленния състав за непостигане на задачата на изменението и несъгласие с член 6 Административнопроцесуален кодекс и непостигане на поставената цел за понижение на икономичестата тежест и възстановяване на бизнесклимата и задлъжнялостта в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР