Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди дисциплинарното

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди дисциплинарното
Коментари Харесай

Окончателно отстраниха съдия Румяна Ченалова

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) дефинитивно удостовери дисциплинарното уволняване на арбитър Румяна Ченалова , оповестиха от Върховен административен съд.

Така Върховен административен съд удостовери решение на Съдийската гилдия на Висш правосъден съвет (ВСС), по т.5 от протокол №57 от 19 ноември 2015 година

Административно дело № 14390 от 2019 година беше формирано по касационна тъжба на Румяна Ченалова против решението по административно дело № 11359/2018 година на тричленен състав на Върховен административен съд .

Върховните съдии са съгласни, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при вярно използване на материалния закон.

Те считат, че е вярна е преценката на първоинстанционният съд, който се съобразил с тежестта на виновността. " Взети са поради множеството осъществени нарушавания, посочени в предлагането на министъра на правораздаването , публичната значителност и високата степен на засягане на публичния интерес от активността на арбитър Ченалова " , стимулират се магистратите за дисциплинарното уволняване.

От тричленния състав на Върховен административен съд се мотивираха и поради " накърнения авторитет на правосъдната система и не на последно място безкритичното отношение на жалбоподателката към действието ".

Припомняме, повода арбитър Ченалова да бъде отстранена от правосъдната система, бе делото " Белведере ". След изявление на някогашния френски дипломат в България Ксавие Лапер дьо Кабан за " гнили ябълки " в правосъдната система , Висш съдебен съвет се самосезира.

Гласът на арбитър Ченалова изтече в прословутите записи, станали известни като " Яневагейт ". Шефът на Софийски градски съд Владимира Янева бе отстранена от служба и съдена за издаване на непозволени позволения за СРС-та. Самата прокуратурата обаче приключи следствието по абсурда, както направи и по-късно и Висш съдебен съвет.

На записите под кодовото име " Червеи " бяха предоставени забавни разсъждения за правосъдната система. За аферата " Червей " първи разгласи ген. Атанас Атанасов, някогашен началник на контраразузнаването. Според него над 300 дни ДАНС, Министерство на вътрешните работи и ДАТО са подслушвали протестърите .

По-късно от ВКП обявиха, че не били слушани протестиращите жители против кабинета " Орешарски ", а цяла система в Министерство на вътрешните работи.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и по отношение на нея бе повдигнато въпросното обвиняване, което касае работата ѝ в Търговското поделение на Софийски градски съд.

Ченалова е била арбитър по редица известни каузи - от аферата " Сапард " до убийството пред дискотека " Соло " в София, мегаделото " Октопод " против някогашната барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите разногласия сред банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР