Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените,

...
Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените,
Коментари Харесай

Жените над 43 също имат право на безплатни инвитро процедури

Петчленен състав на Върховния административен съд реши дефинитивно, че дамите, навършили 43 години също имат право на безвъзмездни инвитро процедури. Върховните магистрати оставиха в действие решение на тричленен състав на Върховен административен съд от 1 юли тази година.

С него бяха анулирани наредбите на член 27, алинея 1, т. 3 и алинея 2 от Правилника на центъра за асистирана репродукция на Център за асистирана репродукция, публикуван от министъра на опазването на здравето, което постановяваше възбрана за разпределяне на финансиране за осъществяване на този тип медицински процедури.

Разпоредбата на член 27, алинея 1, т. 3 е въведена с изменението и допълнението, осъществено с Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията на работа и активността на Център „ Фонд за асистирана репродукция ", обнародван, Дъждовни води, бр. 58 от 29.07.2011 година, и гласи:

„ 3. при дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката по член 31, алинея 1. "

Разпоредбата на член 27, алинея 2 е въведена със същото изменение и допълнение на правилника, като в първичната си редакция гласи:

„ (2) Не се прави финансиране на втори и трети опит по реда на този устав на дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката за втори и трети опит. "

По този метод се регламентира спомагателен аршин, съставляващ възрастово ограничаване за установяване на лицата за организационно и финансово подкрепяне със средства от Центъра за асистирана репродукция, а точно - дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката, показват от Върховния административен съд.

Магистратите одобряват също, че при приемането на оспорените разпореждания са позволени основни процедурни нарушавания в прорез с условията на Закона за нормативните актове (чл. 26, алинея 1 и член 28, алинея 1, 2 и 3). Трайна правосъдна практик на Върховен административен съд е, че това е задоволително съображение за анулация, показват от съда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР