Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно промените в

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно промените в
Коментари Харесай

ВАС отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк Пирин

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира дефинитивно измененията в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин “, признати от Министерски съвет с Решение 821/29.12.2017 година

Дело № 12379/2018 бе формирано по 2 касационни тъжби – на Министерския съвет на Република България и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна откакто тричленен състав на Върховен административен съд реши в края на юли м.г., че с измененията в проекта за ръководство на парк " Пирин ", разгласен от ЮНЕСКО през 1974 година за обект на международното завещание, са нарушени разпореждания от българското и интернационалното право.В 30 страници висшите съдии от касационната инстанция на Върховен административен съд излагат в детайли претекстовете за решението си. В него за включени напълно нови моменти в тълкуването на разпореждания от българското и интернационалното право, взети са поради решения по каузи на Съда на Европейския съюз, европейски наставления, както и последните решения на Комитета за международно завещание към Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание.

Ключов миг в решението е тълкуването на член 21, т. 1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ). Разпоредбата гласи: " В националните паркове се не разрешават строителството, с изключение на на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни потребности, пречиствателни уреди, здания и уреди за потребностите на ръководството на парка и обслужването на посетителите, подземните връзки, ремонт на съществуващите здания, пътища, спортни и други уреди. " Тълкуването и на тричленния, и на петчленния състав на Върховен административен съд е, че член 21, т. 1 от Закон за защитените територии има забраняващ темперамент и позволява само ремонт, само че не и построяването на нови спортни уреди в парка.

Измененията на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ", утвърдено от Министерски съвет с решение 821 от 29.12.2017 година попада в обсега на Закона за предпазените територии (ЗЗР), Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и заради тази причина би трябвало да бъдат спазени условията за процедури за екологична оценка и оценка за съгласуемост. Тълкуването на петчленния състав по отношение на условието на член 81 и член 85 от Закон за опазване на околната среда, както и на член 31 от Закон за биологичното разнообразие е, че министърът на околната среда и водите е бил задължен да извърши екологична оценка, с цел да се реши дали са изпълнени задачите на закона.

Петчленният състав е цитирал и решения на Съда на Европейския съюз по каузи С-160 от 2107 година и С-290 от 2015 година, съгласно които екооценката е наложителна. Не са спазени и условията на Директива 2001/42 за екологичните оценки. Директивата е част от активността по използването на Орхуската спогодба в Европейски Съюз. През 2003 година е оповестена и Директива 2003/35/ЕС, която вкарва правила за присъединяване на обществеността при подготовката на някои проекти и стратегии, имащи отношение към околната среда.

Критерий за това на кой стадий следва да се смята, че е наложително присъединяване на обществеността може да бъде изведен от практиката по използване на конвенцията и решенията на Комитета за сходство към Орхуската спогодба. Върховните съдии смятат, че с промените на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " се прави забележителна смяна в нормите, режимите, изискванията и рекомендациите за реализиране на дейностите в Зона II А, Зона III и Зона IV. Промяната на предназначението на огромни площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на постройките и оборудванията значи преустановяване на опцията тези площи да бъдат употребявани пълноценно за запазване на биоразнообразието. Поради това е било наложително присъединяване на обществеността да се осъществя и посредством процедурите по екологична оценка и оценка за съгласуемост.



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [16] Новини от през вчерашния ден [22] « Януари 2019 година » пон вто сря чтв пет съб нед123456789101112131415161718192021222324
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР