Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени постановлението на

...
Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени постановлението на
Коментари Харесай

Съдът окончателно отмени здравната карта


Петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно анулира постановлението на Министерския съвет, с което е одобрена националната здравна карта, оповестиха от центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, откъдето са атакували нормативния акт. Картата определяше потребностите от здравна помощ във всяка област, а на местата, където са разкрити повече кревати, Министерство на здравеопазването можеше да откаже да позволи разкриването на нови отделения или лечебни заведения.

Постановлението, с което е одобрена картата, е оповестено за незначително, тъй като картата не е оповестена в " Държавен вестник ", което съгласно съда е било наложително за сходен нормативен акт. В здравната карта пишеше, че непотребните кревати за интензивно лекуване в лечебните заведения са 2429 от общо 38 284 налични. Излишъкът е главно от лечебни и хирургични кревати и е в Пазарджик, Пловдив и София. Според картата има дефицит на педиатрични кревати, а също и на такива за дълготрайни и палиативни грижи и дълготрайно лекуване. На тази база здравната каса можеше да отхвърля и контракти на местата с пренасищане на кревати, само че не го е правила и продължи да финансира всички лечебни заведения. 

Освен това обаче през 2016 година комисията по здравната карта е издала 13 негативни мнения по отношение на налична нужда от кревати за болнично лекуване и медицински действия, т.е. оповестила е пред вложителите, че в случай че разкрият нови действия, те няма да бъдат включени в картата и няма да могат да аплайват за финансиране от здравната каса. Затова са отказани нови кревати за нефрология, вътрешни заболявания, кардиология, ортопедия в Панагюрище, по интензивно лекуване, съдова хирургия, неврохирургия, нервни заболявания в Плевен и за онколечение в Благоевград. Не е ясно какво става с тези отводи след решението на съда.

Очаква се здравното министерство да предложи, а Министерски съвет да одобри нова здравна карта, която да бъде оповестена в " Държавен вестник ", като евентуално тя ще е копие на анулираната. Дотогава обаче е допустимо при неналичието на настояща карта Министерство на здравеопазването да не може да отхвърля разрешителни за нови действия./ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР