Петата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) и тази година

...
Петата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) и тази година
Коментари Харесай

2 златни и 3 бронзови медала за България по физика

Петата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) и тази година се организира виртуално, сред 19 и 26 юни 2021 година В надпреварата взеха присъединяване общо 219 възпитаници от 46 страни. “Поради спецификата на формата, още веднъж вместо действителен опит учениците използваха програмен продукт, с който симулираха данни за двете задания от пробния кръг. Работата на учениците беше следена от самото начало от уредниците чрез видео връзка. ”, обясни ръководителят на тима гл. ас. Нено Тодоров.

Всяка държава  “изпрати ” по петима свои представители; като се допускаха и посетител участници от страни и отвън Европа.

Необичайната спортна конюнктура не попречи на българските физици да се показват почтено за следващ път, спечелвайки 5 медала - 2 златни и 3 бронзови!

- Александър Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък - златен орден и втори най-хубав резултат в общото класиране

- Васил Николов, 12 клас, ПЧМГ София - златен орден

- Явор Йорданов, 11 клас, НПМГ - бронзов орден

- Виктор Василев, 12 клас, СМГ - бронзов орден

- Александър Илиев, 12 клас, СМГ- бронзов орден

Техни ръководители и тази година са: гл.ас. Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФзФ на СУ и нееднократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Началото на EuPhO бе обещано през 2017 година, когато в Естония участваха 91 възпитаници от 20 страни, а всеки български играч се завърна с орден. От 2017 до 2021 (вкл.), физиците ни са спечелили общо 25 медала от влиятелния европейски формат - 5 златни, 5 сребърни и 15 бронзови оценки.

След като през миналата година Международната олимпиада по физика не се организира, то в този момент, през 2021 година чакаме това да се случи от 17 до 25 юли, когато същите гимназисти ще преставляват страната ни и на 51-ата МОФ.

Източник: Сдружение на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР