Петър Величков е част от екипа на Димитър Бербатов, който

...
Петър Величков е част от екипа на Димитър Бербатов, който
Коментари Харесай

Петър Величков: Гответе се за изборен конгрес на 18 март, г-н Михайлов!

Петър Величков е част от екипа на Димитър Бербатов, който намерено се разгласи за промени в българския футбол и желае да смъкна от власт президента на БФС Борислав Михайлов. Уважаваният предприемач се съгласи да отговори на въпросите на NOVSPORT за отминалия конгрес на 12 октомври, за моментната обстановка във футбола ни и за бъдещите ходове на Бербо и компания.

Г-н Величков, изминаха съвсем два месеца от трагичния конгрес на БФС, само че мненията и юридическите разногласия за неговата правда не стихват. Каква е картината към този миг?

- Картината е такаква, каквато щеше да бъде и в случай че Бербатов бе спечелил Конгреса на 12 октомври. А това щеше да се случи сигурно, в случай че както повелява Устава на БФС, бе извършен балотаж. Но това няма изключително значение. Ръководството на БФС съзнателно позволи съществени нарушавания на Устава и закона при подготовката и провеждането на конгреса с една единствена цел - каквото и да се случи на него, да може да бъде обжалван и да се стигне до една правосъдна процедура, която може да продължи няколко години. Това оставя Михайлов и кликата му служебно на власт в БФС, до момента в който делата не приключат. И няма никакво значение кой апелира - дали клубове подкрепящи Бербатов или клубове, гравитиращи към Михайлов при положение на загуба от негова страна. Михайлов си остава в БФС и в двата случая до привършване на делата.

Какви са идващите ходове, които ще предприеме екипът на Димитър Бербатов?

- Нарушенията на Устава и закона при конгреса на БФС от 12 октомври са толкоз тежки, че няма съд, който да не отсъди, че конгресът е бил тотално изопачен и решенията взети на него са нелигитимни. В тази връзка няма никакъв смисъл членовете на БФС да чакат няколко години с цел да бъде оповестено от съда нещо, което е кристално ясно - нужен е нов конгрес за избор на ново управление. На 18 март 2022 година има призован постоянен конгрес и неговото осъществяване е наложително минимум поради гласуването на бюджета на БФС за интервала 2022-2026 година. Без такова гласоподаване БФС няма по какъв начин да получи лиценз за практикуване на активността си от ММС. Клубовете ясно схващат това и голяма част от тях желаят да употребяват този конгрес с цел да се освободи Михайлов и настоящото управление на БФС и да се избере ново. Вече се събира подписка от клубовете за това конгресът през март да премине по съответен дневен ред, който съдържа в себе си освобождението на настоящето управление и избор на ново. Освен това този дневен ред значително подсигурява честното осъществяване на този конгрес по Устава на БФС и закона. Ясно е, че при този сюжет Михайлов няма да може да остане служебно на власт. А задачата му е тъкмо такава - да се задържи в БФС още няколко години, с цел да мине отминалост за доста от нарушаванията, направени от него и екипа му.

Има ли нещо, което да ви разколебае и откаже от огромната цел да свалите това ръководство на БФС?

- Това е въпрос на който Бербатов би дал отговор по този начин - няма да се откажа, каквото и да ми коства това, до момента в който клубовете не изберат почтено, спазвайки Устава и закона, управление на БФС. Аз самия ще бъда с Бербатов до край. Ако се появи по-добра опция от нас, ние нямаме проблем да работим и с други сътрудници, с нашата ценностна система и споделящи нашата визия за развиването на футбола. Властта в БФС не е самоцел за Бербатов.

Имате ли визия какви са настроенията измежду футболните клубове, които избират управата на БФС, след този конгрес на 12 октомври?

- Половината от клубовете самоуверено демонстрираха предпочитание за смяна и това БФС да има ново управление. Мисля, че доста клубове не повярваха, че Михайлов може да загуби конгреса през октомври, изхождайки от това по какъв начин бяха извършени последните конгреси на БФС и операциите на които са станали очевидци там. Клубовете ни разказваха неведнъж какво е ставало на тези конгреси. Видя се обаче, че Михайлов няма солидна почва под краката си за оставане в БФС и на идващия конгрес ще бъде заменен. Малко е ядрото от клубове към Михайлов. И това са клубове, които са имали съответни изгоди от неговото ръководство. Говоря за материални изгоди и нищо друго. Ние обаче ще оказваме помощ на всички клубове.

Продължават ли опитите за заплашване и операции от страна на хората на БФС към клубовете по места, за което съобщихте преди този конгрес?

- БФС смени тактиката. Ако до в този момент действаха под диктат и със закани, след намесите на полиция и прокуратура в някои съответни обстановки се видя, че става рисково. Сега се пробват да манипулират клубовете и злоупотребяват тежко, подвеждайки ги с избрани неща. На зоналните препоръки на БФС е предоставена задачата да стартират събирането на писма от клубовете, които са без никаква правна стойност и с изцяло несъответстващо наличие. Безумие е, че всъщност с въпросните писма БФС изисква от своите членове да се откажат от правата си по Устав и закон. Та от клубовете се изисква упорито да подпишат писмо, с което декларират противоречие с обжалването на Конгреса от 12 октомври 2021 година с аргумента, че участието на новите клубове е от значимо значение за развиването на футбола. Кое е това нещо и под каква форма с обжалване на съзнателно проваления от Михайлов конгрес заплашва участието в БФС на който и да е клуб, по този начин и не излиза наяве. На 18 март следващата година има призован конгрес, на който деклариралите участие в БФС клубове ще бъдат признати като пълноправни членове. Надеждите на всички нас, а и на клубовете е, че през март конгресът няма да бъде изопачен от Михайлов и всички клубове ще бъдат едно цяло в битката си за смяна. Нелепо е да се счита, че упражняването на каквито и да е права на клубовете заплашва нечие участие в БФС. Изисква се единствено малко самообладание и храброст. Ясно обаче е това, че с сходни дейности се цели освен да се опълчват клубовете едни на други, само че и може би Михайлов да ревизира, какъв брой са тези, които към момента са подготвени да работят под команда и от боязън. Един съвет от нас към управлението на БФС - не притискайте ръководителите на зоналните препоръки с сходни " задания ", единствено тъй като получават заплати от БФС. Не ги поставяйте в сходно унизително състояние, тъй като това са хората, чиято работа се заплаща най-ниско, а на тях се крепи провеждането на шампионатите и шампионатите. Без тях ще спре и спортно-състезателната активност на БФС. Поне ги оставете да си правят работата, а не ги карайте за се излагат пред клубовете с сходни смехотворни писъмца. Гответе се за избирателен конгрес, господин Михайлов!

След като Борислав Михайлов продължава да ръководи, виждате ли някаква смяна в българския футбол, каквато той даде обещание, от 12 октомври до този миг?

- Каква смяна? Нищо съответно не се вижда. Михайлов ще уволни неуместните и нарочените за виновници за неуспеха му на последния конгрес. Това ще е най-вече. Друго не чакам. Но отново дублирам - задачата му не беше нещо да се трансформира, а да остане служебно на власт в БФС още няколко години. Няма да стане, обаче, няма кой да го чака толкоз!

Имате ли връзка с ФИФА и УЕФА и какво мислят там за обстановката в родния футбол?

- Да, в непрестанен контакт сме с ФИФА и УЕФА. От там изпратиха на Михайлов писма, подбудени от етикета на огранизациите, само че хората се видяха в знамение откакто осъзнаха, какво тъкмо се случи на последния Конгрес. Следят какво ще стане и ни окуражават да не се отхвърляме, а да продължаваме следвайки Устава и Закона.

Ако на конгреса през март се гласоподава за нов президент, каква е вашата прогноза за резултата?

- Вече споделих, организира ли се почтено изборът, Михайлов ще бъде отхвърлен. А на последния конгрес се сътвори към този момент една процедура за осъществяване на избора на управление по наше гледище и със съществени старания на клубовете, на която няма опция. Всеки един, който ще опита да промени тази процедура ще значи, че желае да върне БФС в задкулисието и операциите.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР