Петър Ванев: За да се променяш, трябва да се предизвикашКогато

...
Петър Ванев: За да се променяш, трябва да се предизвикашКогато
Коментари Харесай

Петър Ванев: За да се променяш, трябва да се предизвикаш

Петър Ванев: За да се променяш, би трябвало да се предизвикаш
Когато човечеството желае да се движи напред, то би трябвало да се трансформира, а с цел да се променяш би трябвало да се предизвикаш, да пробваш нещо ново, да ставаш все по-добър с всеки един минал ден. Да не си това остаряло копие на твоето аз от през вчерашния ден, а да си ново и по-добро копие, споделя Петър Ванев.

БГНЕС се срещна с него, с цел да разбере историята му на странник.

Петър Ванев е русенец на 32 години, който пътешества по преходи на дълги дистанции, пробва се да въодушевява. Прави това, което му харесва и което обича. Преди да стартира да пътешества, Петър живял един по думите му стандартен живот, по шаблон на днешното общество. „ Сигурна работа – от понеделник до петък, финансите са на място, материалната даденост е там, но… в един миг осъзнаваш, че това може би не е нещото, което те прави същински благополучен ”, споделя младият мъж.

Осъзнал, че има потребност да си почине и решил да си даде едни четири месеца. Отива в Азия, в Тайланд, тъй като е бил там и преди. „ Исках да върша нещо, което ми доставя наслаждение, не ми постанова някакви способи на живот, ограничавания, отговорност и така нататък Тези 4 месеца се гмурках, тъй като съм сертифициран водолаз. Знаех, че това ще ми доставя наслаждение, няма да ми натоварва съзнанието, а просто ще изпадна в една безтегловност за четири месеца и може би ще дам време на съзнанието си, да обмисля нещата и да схвана дали животът, който съм водил преди е този, които желая да повеждам и за напред ”, показа Петър. Това се случва преди две години, в края на 2016 година.

Година по-късно той става първият българин, минал сполучливо дистанцията по два от най-дългите пешеходни прехода в Съединени американски щати – Тихоокеанския хребетен път и Апалачката пътека. През идващата 2019-та той възнамерява да измине и Континенталния преход. Има за цел да доближи по този начин наречената Тройна корона. За първия си преход Петър Ванев написа и книга - „ Пътека през огън и лед “ е роман за 4240-километров солов преход, който трансформира живота младия и некомпетентен странник.

Той споделя, че заплахата се крие по-скоро в самоувереността. „ Опасностите са доста, само че най-голямата заплаха е да си прекомерно самонадеян на една такава пътека и да подцениш риска, който може да те дебне на всеки ъгъл ”, показа Петър Ванев.

За двете години до момента Петър не съжалява за претърпяното. „ В момента върша нещо, което може би постоянно съм желал да върша и ме кара да се усещам пълностоен, върша нещо, което обичам, доставя ми наслаждение, провокира ме, прави ме по-бърз с всеки един минал ден и всяко едно предизвикателство, което излиза пред мен по време на тези преходи и отвън тях, тъй като въпреки и да съм там няколко месеца, след това аз се връщам в обществото, което пребивавам, тъй като обичам салдото. Не бих дал приоритет единствено на живота в дивото, измежду природата или единствено живота в обществото. Когато намериш салдото сред тези две неща несъмнено ме кара да се усещам по-пълноценен със себе си и виждам, че това което върша и споделям с хората е забавно и скъпо за някои от тях, кара ме да се усещам още по-щастлив със себе си и с това, което върша “, описа пътешественикът.

Той не крие, че вдъхновението, което се надява хората да извлекат от неговите пътешествия и преходи е това да гонят личните си фантазии: „ Важното е, в случай че ги желаят толкоз мощно, както аз съм желал тези мои завършения да се случат, да намерят метод и време да ги създадат ”.

Надеждата му е неговите истории и книгата „ Пътека през огън и лед “ да въодушевява хората, да не се опасяват от непознатото или излизането им от зоната на комфорт, а по-скоро да се впуснат в завършения, само че готови. „ Може да не е тяхното нещо, само че до момента в който не схванеш няма по какъв начин да си сигурен, че не е твое ”, показа той.

Петър Ванев ще взе участие за повторно и в започващия в понеделник (3 декември) фестивал „ Дни на провокациите “. Според Петър това е едно неповторимо събитие за България и оказва една по-различна страна на спорта. Събитието демонстрира доста и разнообразни образци за това по какъв начин да се провокираме.

Ежегодният фестивал за рискови спортове и завършения „ Дни на провокациите “ ще се случи сред 3 и 5 декември в зала „ Максима “ на УАСГ. Форумът още веднъж ще събере на едно място спортисти, алпинисти, туристи, еколози, фотографи, пътешественици и всички, за които интензивностите измежду природата са извор на ентусиазъм и метод на живот. Наситената с горещи кино заглавия, презентации и уъркшопи тридневна стратегия, ще предложи обзор на най-силните спортни достижения, персонални провокации и дела през годината. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР