Петър Паунов е трети мандат кмет на Кюстендил. Той проведе

...
Петър Паунов е трети мандат кмет на Кюстендил. Той проведе
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил: Санирахме 30% от сградния фонд при най-ниска цена на квадрат

Петър Паунов е трети мандат кмет на Кюстендил. Той организира особено публично допитване, с цел да решат гласоподавателите дали поддържат кандидатурата му за трети мандат, а резултатите бяха 5147 гласа " за " и 192 " срещу ". Той е правист по обучение, работил е като юрист в Кюстендил и София. Три пъти го избират за кмет с поддръжката на необятна дясна коалиция.
Г-н Паунов, при започване на годината сключихте меморандум с " Национална компания Индустриални зони " ЕАД. Има ли развиване с терена от 190 дка?
Теренът е благосъстоятелност на общината, а Националната компания го включва в своята стратегия, която дава на всеки вложител. Оттук-нататък чакаме съответни планове от вложители, с цел да може да се планува инфраструктура, в която да се влага.
Освен обезпечаване на терена, общината какви други задължения има?
Всичко е според от съответните планове на вложителите. Засега става въпрос за чист терен, който е с нужните връзки. В взаимозависимост от типа на вложенията, ще бъде обезпечена друга инфраструктура. Това е ангажимент и на страната, и на общината, партньорски. Но зависи дали ще е складова база, дали ще е някакъв индустриален развой, дали ще е развлекателно оборудване – съгласно желанията на евентуалния вложител, който се чака да бъде открит взаимно с Националната компания.
Предвидено ли е да се прави обща компания сред общината и държавното сдружение?
На този стадий не. Само при съответна поръчка ще се взема решение какво би трябвало да бъде обезпечено от общината, какво ще влага страната.
С осъществяването на кои европроекти сте заети като администрация на този стадий?
По " Региони в напредък " работим най-усилено – създаване на парк " Галерията ", благоустрояване на речното корито над река Банщица - над 40 дка, саниране на постройката на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, постройката на общината, ПМГ, началното учебно заведение, детски градини. Подготвяме саниране и на още две учебни заведения - Трето и Шесто главно. Имаме работа по инфраструктурата на всевъзможни равнища и, несъмнено, с акцент към енергийната успеваемост.
Жилищни здания ще санирате ли със средства от Оперативна програма " Региони в напредък "?
Да, пет жилищни здания, на обща стойност към 2 млн. лева И всичко е в напреднала фаза. Единствено чакам да започва Фондът на фондовете, с цел да можем да включим в план Градския спектакъл, и той да бъде саниран изцяло. С това капиталовата ни стратегия ще бъде изпълнена на 100%.
Спечелените от общината планове по тази стратегия на каква обща стойност са?
18,5 млн. лева, като сме договорили над 70% от нея, единствено театърът ни остава договорим, с цел да проведем процедурата, само че би трябвало да започва Фондът на фондовете.
Вероятно ще разчитате на икономиите, осъществени от програмата, с които да финансирате аварийни обекти?
Солидни икономии са осъществени, които следва да бъдат преразпределяни през 2019 година. Надяваме се, че можем да разчитаме и на спомагателен запас.
А какъв брой здания санирахте в Кюстендил по Националната стратегия за енергийна успеваемост?
53 здания посредством 36 сдружения.
Това в челната петица ли ви подрежда в страната по брой?
Аз не съм по статистиката, само че, благодаря на Бога, мисля, че се оправяме добре. Жилищните общности бяха доста дейни. Слава Богу, процедурите минаха добре. Всички са удовлетворени, досега не сме имали забележки по осъществяването, което за нас е основно.
В началото на този развой срещнахте ли отрицателното отношение, с което доста Ваши сътрудници се сблъскаха - съмнение, че всичко, което се прави, ще е гратис за тях и след това ще да им вземат жилищата?
В интерес на истината, тук не можа да се усети. Очевидно първичните срещи са били извършени по най-правилния метод и сме спечелили доверието на общностите. Ние самите бяхме сюрпризирани от извънредно солидната интензивност. 53 здания са над една трета от сградния ни фонд, който можеше да бъде саниран, и той е към този момент освежен. Много интензивно се включиха сдруженията. По време на самата работа попаднахме на доста положителни експерти в региона на паспортизацията. Получихме доста правилна информация. Това ни разреши да създадем доста правилни количествено-стойностни сметки и в действителност, за наше благополучие, се оказа, че в съотношението цена/качество Кюстендил е в челниците. Мисля, че по публична информация, изисквана от Министерство на регионалното развитие по време на служебния кабинет, община Кюстендил е с най-ниска цена на квадратен метър. Средната цена при нас не надвишава 117 лв. на квадрат. Ние сме много под междинната за страната. Най-хубавото е, че мина умерено и нямаме никакви недоволства от работата.
По Оперативна програма " Регионално развиване " ли е най-солидната инвестиция в инфраструктура, която вършиме в сегашния си мандат?
Да, и това е обяснимо като мащаб. Надяваме се при преразпределението на икономиите да можем да санираме още една част от жилищните здания.
Удовлетворяват ли Ви темповете, с които се прави смяната в града?
Разбира се, че постоянно може да е по-добре. Но човек би трябвало да бъде задоволително преклонен и реалист. Мисля, че се получава добре с реалистични темпове и с нужната резистентност. Аз съм бил упрекван изключително за туризма - за какво не популяризираме истерично. А с годините се постановиха и водещите мероприятия, и положително име във всяко от звената, които развивахме. И когато това се случва с нужната резистентност, към този момент има доста по-солиден небосвод. Иначе постоянно бързите издигания са свързани с доста внезапни рухвания.
Кои са най-големите провокации пред Вас година и 4 месеца преди края на настоящия мандат?
Ключово е това, което е и националният приоритет - добра икономическа и просветителна среда, уравновесена обществена инфраструктура, с цел да може всеки човек да откри реализацията си на място с потребните си хрумвания. И да не се постанова децата да вървят по самолетите.
След празника на черешата какви други летни събития предвиждате?
О, календарът ни е замайващ! Кюстендилско лято е всекидневно с по 7-8 мероприятия за всяка възраст - с изложбите, с галериите, с летните концерти. Разбира се, с обичайния кинофест, който ще бъде през целия август месец - всеки петък и събота. Август месец е празникът “Панагия - Въздигане на хляба ". След това, в края на септември идва Празникът на плодородието. Благодаря на сътрудниците ни. Програмата е извънредно добра и всеки може да се наслаждения, всеки е добре пристигнал.
Идват ли доста хора?
Празникът на черешата протече зашеметяващо за всички - и за посетители, и за домакини. От целия свят имахме посетители. Когато имаш жанр, рано или късно той се прави оценка.
Ще си позволите ли да оцените едно от събитията като най-хубавото?
Не е редно, само че като най-касово от събитията се утвърждава Празникът на черешата.
Автор: Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР