Петър Паунов е кмет на община Кюстендил от 2007 г.

...
Петър Паунов е кмет на община Кюстендил от 2007 г.
Коментари Харесай

Петър Паунов: Борим се за всеки човек и всяко семейство да си останат в Кюстендил

Петър Паунов е кмет на община Кюстендил от 2007 година Има висше юридическо обучение. Работил е като юрист в Кюстендил и София в продължение на 10 години. го потърси за изявление, в което да опише за идния празник на черешата и значимите планове, които движи общината.

Г-н Паунов, Кюстендил се готви за празника на черешата, какви са главните акценти в него тази година?

Щастливи сме, че се връщаме още веднъж към традицията, защото предходната година, поради Ковид-ситуацията празникът не можа да се осъществя. Основни акценти са доста хубост и, несъмнено, доста усет. Новото е, че ще стартираме с една специфична театрална пиеса на Театър " София ", с който партнираме и я обявихме с шефа Иреней Константинов. Постановката е " Апетит за череши ". Следва флашмоб от нашите младежи и вечерта в петък имаме страховит концерт на Дара и цигуларя Свет Радославов. Съботата стартира с прелестното ни ревю на атрактивните черешови картини, на красивите щандове, надяждането с череши и страхотна фолклорна стратегия. Акцент в нея е изключителната национална певица на Кюстендил Олга Борисова, която тази година ще разгласи спечелилите и ще връчи премиите. За край на съботната вечер спечелилият от " Капки " -те тази година Рафи ще зарадва публиката. В неделя към този момент е " Череши в кухнята " с Драго Драганов, многочислени черешови съревнования с доста награди и прелестни страсти. Надявам се на хубост, жанр и усет за нашите другари и посетители.

Има ли въодушевление Кюстендил за празник, отърси ли се от Ковид-напрежението?

Просто бяхме лишени година и половина от празниците. Тази година пролетта също не можеше да е навън. Така, че въодушевление има у всички. Всички изложби ще бъдат прелестни. Надявам се да се получи по най-хубавия метод.  

А каква е реколтата?

Реколтата е на избрани зони. На места има извънредно неприятна годишна продукция от дъждовете и захлажданията. На други е доста добра. Няма мотив за недоволства, благодарим. Създадена е цялостна организация по защитата на черешите. Това, което е отгледано, да може по най-хубавия метод да се осъществя. Има благоприятни условия за директна реализация. Появиха се огромни вериги за изкупуване на черешите. Има и оферти от софийски пазари на преференциални цени непосредствено от производителите да изкупят продукцията.

Тоест, в случай че не съумеят сами да си намерят пазар вие сте отсреща, по този начин ли?

Да, имаме опция. Който потърси контакт с нас неотложно ще му бъде съдействано да откри реализация. А до седмица излиза топ черешата на България - фактически най-вкусната череша, защото сезонът малко закъсня. По-хладничко беше, само че най-хубавата череша ще се появи до седмица на пазара.

Коя е тя?

Кюстендилската череша. Няма избран вид. Просто сега берем по-скоро ранната череша. Захлаждането изтегли по-назад сезона.

Тъкмо в точния момент за празника значи!?

Да, тъкмо по този начин. Ще ви чакаме вас и вашите читатели - добре са пристигнали!

Каква е наклонността при площите, засадени с череша, понижават ли в последните години или в противен случай?

Увеличават се, уравновесено обаче, премерено. По-скоро се облагородяват с нови сортове, защото в България много бяха увеличени масивите. Затова част от производителите залагат на разнообразни култури.

Изглежда имате много положително съдействие с Института по земедеиле?

Разбира се, страховит екип е. Работят доста. Създали са сортове за целия свят, даже за отдалечен Китай. Над 100 сорта ще показа Институтът тази година. При нас може да видите всичко както за произвеждане, по този начин и за наслаждение. 

Стопаните подкрепяни ли са със дотации от Европейски Съюз?

Община Кюстендил е отвън Програмата за развиване селските региони и не получават, за жалост. Но прилежащите ни общини от селските региони, където са черешовите масиви, получават. 70 села от нашата община са лишени от тази поддръжка, само че пък със сърце се раздават и създават най-вкусните череши.  

Защо в последно време се заприказва за рецесия с боклука в Кюстендил?

Имахме проблем с аварирала техника, която е много остаряла и в няколко обитаеми места имаше забавяне с извозването. Ние в никакъв случай не сме се крили, когато имаме проблем, по тази причина го споделихме напълно искрено с нашите съграждани. Незабавно потърсихме нови сметосъбиращи машини. В момента работим в партньорство, защото сме на прага по построяването на претоварна станция най-сетне по европейските стратегии. Ще търсим изцяло смяна на модела на сметосъбиране, транспортиране и отнасяне на отпадъците. Това е прям диалог, който върви с нашите съграждани. Търсим с най-хубавите специалисти в Европа да партнираме. Имахме среща с кметовете от дребните обитаеми места. Навсякъде е почистено. Благодарим и на нашите съграждани, че от ден на ден се обръщат за подпомагане към общината и употребяват контейнерите за строителни боклуци, вместо да ги събираме по деретата, което е извънредно огромен запас. Общината ни като цяло е тежка за обслужване. По територия е 4-та в България, с доста обитаеми места, а данъчните ни доходи от такса боклук надалеч не са на равнището на този разход. Има села с доста малко население, само че не могат да бъдат оставени без сметосъбиране и сметоизвозване. Няма време да се оплакваме, концентрираме запас, аплайваме по европейски стратегии, поддържа ни национално държавно управление и се надяваме да намерим най-хубавото решение. Към момента нямаме никакви проблеми. Заговори се за рецесия. Криза не се е очертавала, просто споделен проблем, само че по заглавие на ваш сътрудник е рецесия. Иначе си имаме обикновен проблем, който ние би трябвало да решаваме всекидневно.  

Споменахте за смяна на модела. След толкоз години кметуване сигурно сте проучили много модели и евентуално има подобен, който е допустимо най-хубав за Кюстендил?

Той стартира от фамилията - самият метод на събиране на боклуци стартира от у дома. Не единствено разделния, с по-малък размер - когато сгънете кашона, вместо да го оставите цялостен, когато кофичките са една в друга поставени, когато на пластмасовата бутилка е изпразнен въздухът и свалена капачката, ние ги използваме по най-бързия метод. Обсъждаме всичко с партньорски организации, да не скалъпвам въпреки всичко. Ще дадем думата на специалистите. Но всичко стартира от вкъщи и за благополучие го виждаме все по-често. Проблемът е като с бездомните кучета. Кастрирате кучето в точния момент, паспортизирате го и това е. Когато го оставите да се запложда където срещне и през няколко месеца оставяте по един кашон с две-три кутренца на входа на града, когато ги товарите в буса и ги оставяте в прилежащата община, където има подслон, се получава проблем, а той може да се сътвори единствено от човек, от никой различен.

Обмисляте ли различен вид на пресмятане на такса боклук за да е оптимално обективна?

В момента търсим успеваемост на сметосъбиране и сметоизвозване. По отношение на самото пресмятане, там още веднъж би трябвало задълбочено изследване и да се употребяват практики. Целта е всеки от нас да стартира по най-хубавия метод да го събира и съхранява. Тогава ще имаме цялостна успеваемост и няма да имаме драма с такса боклук. Затова доста разчитаме на младите и на експертизата.

Според вас поради това ли бяха запалени 12 контейнера за една нощ, като митинг ли го изтълкувахте?

Не. В Кюстендил има и комплексирани хора. Съжалявам, молим се за тях да оздравеят. Не е митинг никога. Не са контейнери, които са били претъпкани. Нищо общо. Просто някой е решил да избива комплекси. Криминално действие.

Най-важните обекти, по които работите през строителния сезон?

Надявам се да приключим с театъра и през есента да имаме постановки. Изцяло реновиран, саниран, с Овк-инсталация, отоплителни системи. Изключително огромен план. Колушко дере- към 1,2 млн. лева е целият обект, актуализирано, с доста детски площадки, зеленина, велоалеи, спортни площадки. Огромна паркова зона, която ще стане извънредно атрактивна. Зоната пред театъра цялата ще бъде актуализирана и след 11 юли чакам да свършат. Атракциите и страстите по отношение на Евро 2021, централната зона в арката, създаване на напълно ново игрище в партньорство с Футболния съюз и УЕФА - 5400 квадратни метра ще бъде с изкуствена настилка от най-високо качество, с цел да има сигурност. Много нови паркоместа в Хисарлъка би трябвало да изградим, улици, обществени жилища. Темпото е доста солидно. Надявам се да се оправим и да използваме този сезон допустимо най-добре както за инфраструктурата, по този начин и за повишение на приходите на хората, които работят на тези обекти.

Имате единствено една обжалвана социална поръчка за към 3 години, на какво се дължи това?

Може би на самите критерии като цяло и че при нас са по-малко изкушенията. Ние сме безусловно безкомпромисни във връзка с качеството, доста рядко пускаме предплатени средства.

Казвате го, тъй като е настояща тематиката с предплатените средства ли?

Не, не го споделям поради това. Не проследявам. За благополучие Бог ме е дарил с дребни дечица и в общи линии по екраните господстват детските излъчвания. Следя посредством вас множеството неща, само че не влизам в зоната на спекулациите. Не съм изкушен, изключително в предизборно време. Имаме политика с добър екип, който доста изкъсо управлява нещата. В района има доста положителни компании, които дават конкурентни цени. Местни компании са снабдители, тъй като при нас се създават детайли за големи обекти и в действителност няма по какъв начин да ги конкурира външна компания с цени. По-скоро от нас потеглят доста детайли за строителни обекти. Благодаря на Бог, че си съхранихме работната ръка. Благодарение най-много на програмата за енергийна успеваемост преди време съумяхме да съхраним огромна част, тъй като като загубиш един човек на към 30 години да отиде в чужбина, след година-две отпътува и цялото семейство. Та се борим за всеки човек и всяко семейство да са си измежду нас. За благополучие все още имат добър небосвод за работа.

Кюстендил е един от трите града, който ще получи най-вече средства за промяна на стопанската система с поддръжка от Европейски Съюз, разисква ли се този въпрос?

Да, Кюстендил е част от тази така наречен " Зелена договорка ". В момента текат анализите, които би трябвало да бъдат изпратени на Европейската комисия и се надявам от там да получим доста сериозна поддръжка за преквалификация на хората, които са освободени по отношение на този обективен преход, а и като намеса за поддръжка на локалния бизнес. Туризмът е извънредно значим за нас. Имаме доста освободен запас в земеделието и преработвателната индустрия. Иновациите, както в региона на опазването на здравето, рехабилитацията, стратегиите ни,  ИТ-сектора – с всичко сме подготвени. Имаме предложение за създаване на високотехнологичен парк. И за нанотехнологии, и за биотегнологии имаме оферти. Надявам се те да получат поддръжка както по " Зелената договорка ", по този начин и по Фонда за възобновяване и развиване и Кюстендил да заеме там своето почтено място.

Започна ли ремонтът на джамията " Фатих Мехмед "?

Институтът за паметниците на културата се още не се е произнесъл по плана ни. Имаме доста забележителности. За злощастие всичко това би трябвало да мине през Института за паметниците на културата, който не е най-гъвкавата организация. В момента, в който бъде утвърден планът ни, сме подготвени както за нея, по този начин и за църквата " Света Богородица ", и за " Свети Димитър ", и за " Свети Мина ". В момента укрепваме кубето на джамията  - на процедура рисковата част. Имаме партньорска стратегия с Министерството на културата да бъде планиран повсеместен музей, както и за другата джамия " Ахмед бей ", където е музейната експозиция. Смятаме да изградим музей на толерантността и религиите от извънредно високо равнище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР