Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и

...
Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и
Коментари Харесай

Дънов: Всяка мисъл, всяко чувство оказват влияние както върху самия човек, така и върху ближните му

Петър Дънов е духовният преподавател на българите. Известен е и по света, като има своите почитатели близо 78 години след гибелта си. Родил се е на 11 юли 1864 година в с. Хатърджа, през днешния ден Николаевка. От дребен учи цигулка и композира над 160 музикални произведения, пропити с необикновен мистицизъм. От 1883 година Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко учебно заведение. През лятото на 1888 година отпътува за Америка, където следва в семинарията Дрю, Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 година в с. Тетово, Русенско, с него се случва знамение. В дребна страноприемница, където е отседнал с татко си, Петър Дънов е огрян ненадейно от мека бяла светлина. В този миг духовник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина си, и чува глас: " Ще го направя скала моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си ". От този миг нататък Дънов стартира да предсказва разнообразни събития, стопира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената действителност, а тялом живее в изискванията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите генерации. С част от тях ви срещаме.

За металите и скъпоценностите

- Добре е човек да има най-малко един златен пръстен със драгоценен камък и всяка заран да го поставя поредно на всички пръсти с думите: " Искам да дам ход на божественото в себе си, да бъда доблестен, да бъда обективен, да бъда музикален, със блян към красивото и да се отнасям добре с хората ". Голяма мощ се крие в скъпоценните камъни, те могат и стремежи да сбъдват, в случай че ги сложите във вода, над която сте говорили.

- Скъпоценните камъни от време на време боледуват и могат да се лекуват, като се изключи че вас лекуват. Когато диамантът изгуби блясъка си, може да се даде на добър човек да го поноси малко, с цел да възвърне силата си. Така е и с другите камъни.

- Със сребро или злато можете да се лекувате. Ако сте неразположени, сложете пръстена във вода и оставете да стои на слънчева светлина даже да е студено. Ако сте скарани с някого, в случай че сте заболели - направете същото. После изпийте водата и кажете Господнята молитва. Ще си помогнете.

- Минералите знаят по какъв начин да разчупват светлината и да я разлагат. Когато носите някакъв камък, слагайте го с думите: " Искам да имам знанието на този камък, силата му ".

За неприятното въодушевление у индивида

- Човек съставлява едно двойно създание - две същества живеят в него. И съзнанието му има две страни - нисш разум и върховен разум. Природата има проявяване на физическото на всеки човек - дава му това, което заслужава, според от това дали нисш разум доминира в него нисш или върховен.

- Единственото създание, на което еволюцията не е спряна, това е индивидът. Всички други живи същества са спрени в своя напредък. Всеки човек, който се спре в своята еволюция самичък, тъй като това е избор, стартира да се върти в обаян кръг. За да не се въртите, безусловно променете нещо за положително - метод на хранене, държание, развивайте се.

- Сръднята сред хората произтича от това, че те не мислят и не се изслушват. Като ви пристигна сръднята, кажете: " Мисли, мисли, чуй другия, спри на неговото място ". Така ще възвърнете изгубената си сила, която тялото е изгубило, и ще възстановите салдото си. Ако някой не желае да разбере за какво се сърдите, то си е за негова сметка.

- И най-лошият човек да е, идва при вас, отворете му, той ви носи изобилно благосъстояние, той е проявяване на Бога, вие ще получите нещо от него. За мъдреца, който схваща същността на нещата, положителният и неприятният са еднообразно положителни.

За мисълта

- Всяка мисъл, всяко възприятие оказват въздействие както върху самия човек, по този начин и върху ближните му. Ако пипнете пулса на положителния и на неприятния човек, ще видите, че те радикално се разграничават. Те се разграничават и по температурата на телата си, и по миризмата си.

- В предишното светии и праведни хора са бягали в горите, дето са прекарвали в пост и молитва, с цел да се освободят от неприятните мисли и прегрешението, които дебнат индивида на всички места. Обаче би трябвало да знаете, че нечистите мисли и стремежи не постоянно са ваши. Те съставляват тор, останал от епохи. Вашата задача е да се чистите, без да се самоосъждате. Най-удачно става посредством пост.

- Никога не изпращайте неприятни мисли към добър човек, тъй като те ще се върнат към вас многократно.

- Злото пораства механичен, а положителното пораства органичен. Никога не оставяйте една неприятна мисъл да работи във вашето схващане. Вечерно време, преди да заспите, прегледайте сметките си денем с хората и не оставяйте в съзнанието си неприятна мисъл да работи, тъй като тази мисъл неприятна ще спре вашия напредък и ще напакости и на другите също.

- За да се пазите от неприятните мисли, повдигнете трептенията на вашата мисъл, издигнете се над неприятното. Чрез вярата човек може да повдигне всичко. Една паника, една неприятна мисъл е в положение да умъртви в индивида към три милиона кафези в неговия организъм.

- Грозните хора, недъгавите, сиромашията, заболяванията произтичат от немислене. Човешката мисъл е магическа сопа. Каквото мислите, подобен ставате.

За даването

- Престъпление е да дадеш на индивида гнили плодове, развалена храна, плесенясал самун, нещо, което е за мятане, да дадеш. Престъпление е и да дадеш нещо, което не ти се дава.

- Всеки ден по един лев отделяйте за божественото. Все ще пристигна ден да ги дадете там, където е нужно. Ако доста умувате за левчето, по-добре не го правете. Божественото е: малко, само че от сърце да даваш.

- Искате да вършиме положително, само че незабавно се намесва у вас глас: " Не е в този момент времето ". Това е ехтене, което поправя божественото у вас. Никога не коригирай божественото, когато ти се е появило в главата като мисъл, направете го, да ви е мирна главата и душата, въпреки че може да сте и без пукната пара.

- Помнете, че каквото ви се даде, постоянно го плащате.

- Да дадеш, само че на място и в точния момент е божествено. Изпълняваш волята Божия обаче, когато ти е поискано положителното, другояче ще си патите.

- Щастие на земята няма, щастието е във вярата в Бог. Ако можете да го разберете, ще е добре.

- Щом си щастлив, Бог е в теб посредством даването ти. Щом си печален и стислив, Той е извън.

Прочистването с житния режим стартира на 18 февруари

Житният режим на Петър Дънов през 2022-ра година стартира от 18 февруари, когато Слънцето към този момент е навлязло в знака на Водолея, а Луната е почнала разпада си и от своя страна е в знака на чистотата - Дева. Така целият режим ще бъде на разпадаща се Луна, което най-добре способства за пълноценното изчистване на организма. Идеята за житен режим поражда малко след основаването на Школата от Учителя, само че корените за това се крият надалеч в древността. По време на зимните месеци и изключително около множеството празници към Нова година организмите ни натрупват непотребни килограми и голям брой отрови.

Житният режим в Школата на Учителя е даден в началото единствено с чисто сварено жито (негрухано, за покълване), а за този, който изпитва усложнение, може да си добави по избор плод, ядки, мед или комбиниране от трите.

" Онези от вас, които имат слаб корем или слаби гърди, които са нервни, сприхави, дано се подложат на житен режим за един месец, в случай че могат. През това време не би трябвало да използват никаква друга храна, нито самун, с изключение на да дъвчат суровото жито, изчистено и измито. Ще накиснете от вечерта 100 грама жито във вода, ще го разделите на три равни елементи, ще дъвчете заран, на обед и вечер. Ако ви се пие вода денем, ще пиете колкото желаете. Ако бяхте се сложили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и контролирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита, спрете го. На първия ден сутринта се споделя веднъж: " Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дни ". Допълнително може да се употребяват до три ябълки (за сърцето), до 9 ореха (за мозъка) и по 3 лъжици мед (за кръвта). Желателно е преди ястие да се изпиват най-малко по две водни чаши преварена вода с мед и лимон.

И по този начин 10 дни, като на десетия ден на обяд се прави " ангелска чорба ", която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и вероятно и за идващия, след което следва зареждане с плодове, елементарни растителни храни без подправки, самун тъй наречените

На житото се отрежда значимо място измежду еволюцията. Според учителя Петър Дънов с появяването на житото, е почнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се употребяват цели зърна пълнозърнесто жито. Всички боклуци от храната по време на житния режим, като орехови черупки, обелки от ябълки и така нататък, би трябвало да се събират и откакто свърши постът, да се заравят на някое чисто място измежду природата. По време на целия пост се съблюдава законът за безспорната непорочност освен по отношение на физическата храна, само че също по този начин постещите би трябвало да имат светли мисли, чисти усеща и благородни действия. Смисълът на житния режим е да ни пречисти и извиси физически и духовно, да ни направи светли хора, споделя Петър Дънов.

Режимът е даден за възобновяване на клетките на организма и това се случва на петия ден от поста, пишат почитателите на Дънов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР