Петък е. 1-ви юни. Ден на детето. Телевизии, радиа, вестници,

...
Петък е. 1-ви юни. Ден на детето. Телевизии, радиа, вестници,
Коментари Харесай

На 1 юни децата, на 2-и загиналите, цяла година - кючек по Вапцаров

Петък е. 1-ви юни. Ден на детето. Телевизии, радиа, вестници, политици, артисти, артисти, педагози, родители, баби и дядовци честват. Правят се на палячовци, хилят се пред камери и микрофони.
Деца в рокли и костюми на възрастни. Било автентично. Дете срича прогнозата за времето. И това е автентично. Деца приказват като възрастни за мода, политика и заплати. Водещи се кискат, децата ги гледат учудено.

Същият ден стачкуват деца с увреждания и техните фамилии. Тихо - Началникът не обича тематиката, не го дразнете. Децата с проблеми са „ единствено “ 62 000. Не можеш да ги заобиколиш, да ги прескочиш или „ изтриеш “. Но можеш да се правиш на афектиран. Ще пошумят под прозорците, пък ще се уморят и ще се приберат.

Около 14% са прибързано отпадналите деца от българските учебни заведения. 40% е функционалната неначетеност измежду децата и младежите. Статистиката е злополука, само че тематиката е табу. Борисов и Горанов имат друго мнение по въпроса. Няма данни, какъв брой деца не вървят на учебно заведение заради беднотия, предубеждения, домашно принуждение, липса на наставнически грижи, бедност. Но всибки честват 1 юни. Поздравяват. На другия ден отново държат речи за падналите за свободата. Потриотизъм.

Идете обаче в което й да е гето и пъхнете микрофоните си пред деца и родители. Питайте ги, какво е за тях 1 юни. Ако не ви погнат с камъни и кучешки лайна, питайте и за 2 юни. Споменете величието и саможертвата – за кого? – на Ботев, Левски, Караджата, Бенковски, Вапцаров, Гео Милев... Отговорите занесете в Народното събрание и държавното управление. Ще го одобряват като провокация и замяна на триумфите.

България е чалга-държава. Тя се ръководи от чалга-мафия с чалга-премиер. Фолк певица друса кючек, бълвайки стихове на Вапцаров. Колко на място. Предложете на депутатите да одобряват парчето за химн и ще го гласоподават. Стара планина така и така от дълго време не е горда, нито Дунава синей…

Родители, възпитали отрочетата си да слушат чалга на макс, се възмущават от кючека по стихотворение на Вапцаров. Да не мислите, че са чели Вапцаров? Но е готино да си засегнат, до момента в който се наливаш с мастика и бира. Интелектуално е някак. 1 и 2 юни – просто мотив.

Не забравяйте: на 2-и има заря и публични слова. На Околчица и на жълтите павета – по систематизиране.

А Ботев не е прав, че „ който падне в пердах за независимост, той не умира “. Умира, умира и то млад. Ако не го улучат както би трябвало – идва чалгата. И край.

Мартина Костова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР