Петък, 17.30 часа. Опитни адвокати и пенсионирани вече политици помнят,

...
Петък, 17.30 часа. Опитни адвокати и пенсионирани вече политици помнят,
Коментари Харесай

Защо санкциите са лоша новина за Христо Иванов и добра за…

Петък, 17.30 часа. Опитни юристи и пенсионирани към този момент политици помнят, по какъв начин преди 20-тина години по това време прокуратурата, под управлението на Никола Филчев, пускаше факсове до медиите, с които информираше обществеността за стартирани следствия или повдигнати обвинявания на властимащи, настоящи или някогашни.  

Този петък, единствено, че по мейл, американската администрация заяви, че глоби по световния закон „ Магнитски “ за корупция пет обществени персони у нас. Мотивите въпреки да са разнообразни, звучат по-скоро политически, а в подтекста на това, че глобените са свързани с Русия и енергетика, даже и геополитически.  

Реакциите не закъсняха. Избори идват. Всяка партия се пробва да извлече дивиденти, изключително тези, които не са директно наранени. Куриозното е, че от време на време непремерената политическа реакция има способността да обезсили акта, обект на коментар. Горе-долу по този начин се получи и този път.

Сред първите коментирали новият Акт „ Магнитски “ предстоящо бе водачът на „ Да, България “ Христо Иванов. Без изненада, той изиска оставката на основния прокурор. Кирил Петков пък се зачуди за какво прокуратурата не разследвала Владислав Горанов. Вероятно горделив, че го е арестувал нелегално преди година. Не, поради друго, а тъй като Министерство на вътрешните работи и службите не са събрали годни доказателства за виновност. Черешката на тортата сложи Ивайло Мирчев, който побърза да разгласи, че „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ са се взели. Ще се явяват дружно на изборите на 2 април. От новата коалиция на обединенията видяха розово бъдеще пред себе си от новите американски наказания, само че дали е по този начин?

Всъщност глобите въобще не са добра вест за Христо Иванов. Защото те няма да обезпечат служебна победа на Политическа партия и Демократична България на идния пети парламентарен избор за две години. Санкциите не са добра вест за тогавашния правосъден министър във втория кабинет „ Борисов “ и тъй като в не дребна степен те дават индиректна поддръжка за дейностите на… прокуратурата, под управлението на Иван Гешев. Това сочат обстоятелствата.

Септември 2019 година За първи път от дълги години българската прокуратура упреква български жител в шпионаж в интерес на Русия. Това е Николай Малинов, водач на русофилски организации и партия у нас. Новината е обявена от тогавашния заместник-главен прокурор Иван Гешев, който към този момент е и претендент за поста на обвинител №1. По това време Христо Иванов провежда митинги против Гешев, а демократичната общественост неглижира обвиняванията против Малинов. Месец по-късно, Гешев и тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, са в Съединени американски щати. А още един месец по-късно, Малинов си пуска фотография от Кремъл, където получава медал, персонално от Владимир Путин. Днес се оказва, че е подкупил арбитър, който му позволява да пътува до Москва, въпреки да има наложена възбрана да напуща страната поради обвиняването в шпионаж.

Казусът с Николай Малинов в действителност е значим, тъй като той има и основна роля по обезпечаване на пребиваването на един много богат и авторитетен човек преди 10 години у нас – фараонът Цветан Василев. Множество са обстоятелствата, които сочат, че пребиваващият в Белград, главен обвиняем за банкрута на КТБ, се употребява със закрилата на съветските разследващи служби и на близки до Кремъл олигарси, като част от връзките с тях дължи точно на Николай Малинов.  

Куриозното е, че преди месец и половин, един американски конгресмен се оказа не добре информиран по тези въпроси и пусна писмо против Иван Гешев, написано явно от Цветан Василев, с което желае наказания против основния прокурор. Е, с дейностите на американската администрация от този петък е ясно, че номерът на „ приятеля “ на православния олигарх Константин Малофеев - Цветан Василев няма по какъв начин да мине.

Още повече, че единствено преди седмица Гешев отново беше във Вашингтон, което бе признато много тежичко от „ Да, България “, техните спонсори и адвокатски лобита. В Конгреса основният прокурор взе участие в полемика с американски конгресмени и Балкански водачи на тематика „ зловредното съветско въздействие “ в района, изключително след началото на войната на Русия против Украйна. Демократична България са доста недоволни от този факт. Защо ли? Всъщност няма и значение.

Друго е значимото – Николай Малинов, глобен от Съединени американски щати по „ Магнитски “, в това число и две свързани с него проруски организации, след следствие на закритата с дейното лобиране на Христо Иванов Специализирана прокуратура, от дълго време е предаден на съд. Той е обвиняем за шпионаж в интерес на Русия, т.е. прокуратурата от дълго време е завършила тази тематика. Но Христо Иванов не желае да признае това, нито той, нито един опитващ се да надскочи неговия одиозен престой в Министерство на правосъдието – служебният министър Крум Зарков.

Румен Овчаров – емблематично име за Българска социалистическа партия. Санкциониран от Съединени американски щати, има няма – 15 и повече години, откакто е престанал да е министър, за корупционните му дейности, точно като част от изпълнителната власт – Тройната коалиция. Христо Иванов и всеки, който през днешния ден и на следващия ден, ще нападна прокуратурата поради новите наказания по „ Магнитски “ е редно да си напомни, че отново спецпрокуратурата, ликвидирана предходната година, към този момент проверява Овчаров за корупция и даже го осъди на две инстанции. Преди пет години, когато е упрекнат, Румен Овчаров твърди, че е обект на принуда от страна на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и от тогавашния министър председател Бойко Борисов. Към днешна дата, делото против Овчаров не е прекъснато. Септември месец предходната година е върнато от Върховния касационен съд. И по тази тематика Христо Иванов нищо не споделя, дали пък не е тъй като юрист на Овчаров е съучастник в една известна адвокатска фирма, чийто представители са юридическите ментори на политика, обичащ да лобира от задните седалки на джиповете на обвинени.  

Рекапитулацията демонстрира, че двама от петимата със наказания по „ Магнитски “ са предадени на съд. Т.е. прокуратурата е свършила каквото е трябвало. Защо съдът се бави, това е друга тематика, само че е тематика за размисъл, когато приказваме за промяна.  

Други двама от глобените – минимум известните – Иван Генов и Александър Николов. Имената им се свързват с съветските ползи в енергетиката. Предимно в нуклеарната сфера. Много е евентуално самите те също да са били обект на инспекции и следствия, защото през годините прокуратурата неведнъж е проверявала протичащото се към АЕЦ „ Козлодуй “ и изключително към несполучливия опит за строителството на втора атомна централа.  

Бившият финансов министър Владислав Горанов също е бил обект на инспекция от прокуратурата. И тук не би трябвало да забравяме, че дейностите на нашите проверяващи органи са мощно лимитирани, защото те се водят по реда на Наказателно-процесуален кодекс, а не по методите, които Съединени американски щати ползват при включването на някого в санкционния лист. Все отново не би трябвало да забравяме, че „ Магнитски “ е административен акт, който се постанова, без правосъден развой, без дейности на прокуратура, което е и повода, че не всеки глобен автоматизирано може да бъде подложен в процесуално качество на обвинен, обвиняем или даже наказан.  

От всичко изброено излиза наяве, че Христо Иванов безусловно безпричинно, не за първи път, опитва да използва един акт на партньорска страна, с цел да извлече той, а най-много тези, които го качват в джипове и го привикват в къщи и офиси край „ жълтите павета “, изгоди в посока на неспирната им хибридна война против прокуратурата.  

Пък и дано Христо Иванов да не бърза да се радва, с цел да не се окаже най-после някои от неговите домакини или пък нови съдружни сътрудници част от последващи петъчни описи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР