Петъчният ден е обявен за траурен в цялата страната по

...
Петъчният ден е обявен за траурен в цялата страната по
Коментари Харесай

Стотици българи се прощават с патриарх Неофит, докато в парламента се обиждат на розови понита, популисти и лъжци

Петъчният ден е разгласен за погребален в цялата страната във връзка кончината на Българския патриарх Неофит. Цял ден пред храм-паметника " Александър Невски " в София се стичат стотици хора, които се сбогуват с главата на Българската патриаршия.

Въпреки това обаче в Народното събрание траурна конюнктура нямаше. Още при започване на съвещанието думата взе водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, който в декларация от името на парламентарна група прикани за отбрана на Милан Димитров – българин, който лежал в гръцки затвор към този момент година и половина. Неговите съпартийци издигнаха надписи с текст " Свобода за Милан ", които останаха по парламентарните банки през целия ден.

В отговор на декларацията на Костадинов Явор Божанков от ПП-ДБ прикани за примирение. Но Цончо Ганев се обърна към него с думите, че " ренегати от една партия прехвърчащи в друга, сядащи в скута на различен човек, такива, които не зачитат българското законодателство, а са откровени предатели " трябвало да знаят, че " с изключение на розовите си пристрастености, би трябвало да съблюдават закона ".

Ганев, който е и заместник-председател на Народното събрание, продължи, наричайки Явор Божанков " розов народен представител " и сподели, че декларацията била в отбрана на българин.

" Бог да го елементарни патриарха ни, само че ние нямаме време да губим за още един човешки българин ", сподели той.

След репликите на Ганев ръководителят на Народното събрание Росен Желязков предизвести, че се излиза отвън пределна допустимото държание в деня на народен печал.

Но неналичието на примирение не свърши до тук, а наподобява, че и никой не чу апела на ръководителя. Напрежението продължи с разглеждането на законопроекта, касаещ защитата на бежанските лагери. По време на дебатите престрелките бяха както сред ръководещи и съпротива, по този начин и сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Въпреки това обаче част от репликите надалеч надминаваха положителния звук.

При една от тях водачът на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов се обърна към Калина Константинова от ПП-ДБ, казвайки " Киро като петел в кокошарник, гледаше да подреди целия си женски антураж на някви постове - от шеф на кабинет до министър ", реферирайки към нея за времето, в което тя бе част от изпълнителната власт.

Малко по-късно Явор Божанков пък назова Има Такъв Народ и " Възраждане " " популистки обединения ", а към последната добави, че е и проруска.

След него пък Маноил Манев, правейки изявление от парламентарната естрада, бе предизвикан от Атанас Атанасов, който му направи имитация от място, а поради това Манев съобщи: " Спрете хора като тоя измамник ( бел. от ред. – Явор Божанков), който беше преди мен тук, спрете го да приказва нелепости ".

Дебатите продължиха и по-късно с необикновен звук. Чуваха се обвинявания за комунистическото минало, за това кой е подарявал кученца на съветски президенти, за това кой кое посолство обслужвал и други.

Изказване на депутата Манол Пейков от ПП-ДБ пък предизвика реакция от " Възраждане “, чиито депутати започнаха да му подвикват от място " я, се виж в огледалото “, до момента в който той им правеше жестове с ръце, слизайки от парламентарната естрада. А по-късно се чуха изявления, че бил пийнал и други.

Всичко това се случи на фона на неналичието на заявления в памет на патриарх Неофит. Единствената форма на респект към него бе минутата безмълвие, с която започва вчерашното съвещание, и няколкото изявления на водачите на партии пред публицистите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР