Пет трансплантации бяха извършени на 20 юли – четири бъбречни

...
Пет трансплантации бяха извършени на 20 юли – четири бъбречни
Коментари Харесай

Петима души бяха трансплантирани след две донорски ситуации

Пет трансплантации бяха осъществени на 20 юли – четири бъбречни и една чернодробна, оповестиха от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. Това стана допустимо след две донорски обстановки, осъществени от медицински екипи на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, с координатор доктор Кирил Пенчев, и на УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, с координатор доктор Николай Младенов.

На 18 и 19 юли околните на изпадналите в мозъчна гибел 61-годишен мъж и на взеха благородното решение да дарят органите им и по този метод да дадат нов късмет за живот на петима български жители. Поради медицински противопоказания или липса на подобаващи реципиенти, други органи не бяха трансплантирани.

Изпадналата в мозъчна гибел жена е непрекъснато пребиваваща в Германия и е била краткотрайно в България. Чуждото поданство на дамата наложи незабавно ИА „ Медицински контрол “ да реализира контакт със съответните управляващи, с цел да бъде получено тяхното и на околните на донора единодушие за подаяние на органите.

По искане на Министерството на здравеопазването бе проведен полет със аероплан C-27J „ Спартан ”.  Екипажът от 16-а авиационна база „ Враждебна “ от състава на Военновъздушните сили на Българската войска, извърши сполучливо задачата по обезпечаване на въздушен превоз за осъществяване на експлантация на органите. На борда на самолета бяха два медицински екипа: от Военномедицинската академия – София, и от УМБАЛ „ Александровска “.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на донорите и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР