Пет страни от Европейския съюз - Полша, Литва, Латвия, Естония

...
Пет страни от Европейския съюз - Полша, Литва, Латвия, Естония
Коментари Харесай

Нови санкции! ЕС да спре да внася диаманти от Русия, настояват 5 страни членки

Пет страни от Европейския съюз - Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, упорстват за възбрана за вноса на диаманти от Русия в Съюза като част от ограниченията, с които европейците да отговорят на ескалацията на спора в Украйна, оповестява Ройтерс.

Ако бъде признато, ембаргото ще принуди Москва да пренасочи търговията си за милиарди долари годишно и ще засегне най-големия център в света за търговия с диаманти - Антверпен.
Такава възбрана към този момент е била предлагана, само че постоянно се е натъквала на несъгласие от Белгия.

По-рано този месец белгийският министър председател Александер де Кро изясни, че вероятно прекъсване на вноса на съветски диаманти ще бъде " голяма загуба " и удар по отрасъл, който дава 5 % от експорта на Белгия и устоя 30 хиляди работни места в страната.

 

Според източници на Ройтерс обаче белгийското държавно управление е склонило да се откаже от ветото си, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи готовност и планове да анексира десетки хиляди квадратни километри украинска територия, съобщи БНР.

Световната диамантена промишленост се събра  в Антверпен за първото издание на " Фасети " (Facets) - конференция, отдадена на разбора на най-новите трендове в диамантената промишленост и отбелязването на близо 600-годишната история на Антверпен като най-големия център за търговия и обработка на диаманти в света.

Тоогава организация Белга акцентира особено за Българска телеграфна агенция, че диамантеният хъб в Антверпен е сред чука и наковалнята, когато става въпрос за околните му връзки с съветския пазар.

Служител на Европейски Съюз и посланик, участващи в подготовката на нови ограничения против Русия, споделиха обаче, че в този момент (след последните развития на обстановката в Украйна) се чака Белгия да вдигне ветото си.

След предлагането на Комисията за нови наказания, дипломати и министри ще договарят, до момента в който реализиран консенсус, а в противоположен случай въпросът ще се преглежда от евролидерите, на срещата им в Прага на 6-7 октомври.

Ханс Меркет, откривател от неправителствената организация Ipis, счита, че белгийският диамантен бранш желае да резервира " положителния си имидж " и да продължи да бъде " най-големият международен хъб ", което е мъчно комбиниране в наши дни. " Начинът е да се каже, че търсенето в бранша е намаляло. Те могат да запазят приятелите си и да си мълчат известно време, а откакто това завърши, могат да се върнат към нормалната си активност ", изяснява Меркет пред Белга.

Белгийският вестник Tijd цитира Световният диамантен център в Антверпен - СДЦА (AWDC) на 15 септември, откъдето осведомят, че търговията с съветски диаманти е спаднала " доста " през последните месеци, като отбелязва, че организацията не дава " съответни цифри ".

" През последните месеци антверпенският диамантен бранш фрапантно е лимитирал търговията си с Русия ", споделя министър председателят Де Кро пред " Газет ван Антверпен ".

 

" Търговията с Русия не е спаднала до 0 %, само че бързото прекратяване на комерсиалните връзки с Русия илюстрира, че изборът да не се постанова възбрана е бил верен. Сега секторът може да приключи търговията със лични темпове ", добави той.

Националната банка на Белгия обаче е по-конкретна: първите 5 месеца на 2022 година не демонстрират съвсем никакво понижение, съветските диаманти са на стойност 740 млн. евро в съпоставяне със 770 млн. евро през 2021 година, показа Меркет в профила си в Tуитър на 15 септември.

" От една страна, те (търговският център за диаманти в Антверпен) са загрижени за имиджа си, а от друга - за конкурентоспособността си. Те желаят да останат най-големият център за търговия с диаманти в света. Проблемът е, че тези две неща са доста сложни за съвместяване ", разсъждава откривателят.

По оценки на СДЦА през града минават 84 % от необработените диаманти в света и 50 % от всички полирани диаманти.

Преди да избухне войната в Украйна през февруари, Антверпен е внесъл и изнесъл необработени диаманти на стойност 1,8 милиарда $ от съветската държавна минна компания " Алроса ", представител на която не присъстваше на конференцията " Фасети ".

Меркет счита, че връзките с " Алроса " в разгара на войната в Украйна не дават добър имидж на диамантената промишленост на Антверпен. Изследователят от Ipis отбелязва, че след възникването на несъгласията към Русия, СДЦА е спрял да разгласява данни за промишлеността, както е правил в предишното.

Той обаче признава, че връзките с " Алроса " са нужни за конкурентоспособността на белгийския диамантен пазар.

" Това е толкоз значим снабдител, отговарящ на 25 % от диамантите, които влизат в Антверпен. Ако те го изгубят и Дубай (ОАЕ) го поеме, тогава ще бъде доста мъчно да се спре тази смяна. Сега изходът им е да кажат, че търсенето понижава ", заключава откривателят.

 

Приблизително 30% от диамантите, които се създават в международен мащаб, идват от съветски мини, като 90% от тях са благосъстоятелност на държавния колос Алроса, сочат данни на министерството на финансите на Съединени американски щати.

След началото на военния спор в Украйна Алроса и нейният основен изпълнителен шеф Сергей Иванов бяха глобени от администрацията на американския президент Джо Байдън, като част от икономическите санкции против Русия.

Санкциите обаче, описвани като " невиждани " и " тежки " от страна на министерството на финансите на Съединени американски щати, към този момент не основават непосредствени проблеми за международната търговия с диаманти, споделят пред Insider от Световния съвет по диамантите.

Това е по този начин, тъй като глобите против Алроса стигат единствено до такава степен, че не разрешават покупко-продажбите с дълг и акции, което значи, че към момента е изцяло законно щатски компании да купуват и продават добити в Русия диаманти.

" Съгласно актуалното законодателство, ние можем да продължим да вършим бизнес с Алроса тук в Съединени американски щати, " споделя Даяна Фъркгот-Рот, доцент по стопанска система в университета Джордж Вашингтон и някогашен помощник-секретар по икономическата политика в министерството на финансите на Съединени американски щати.

" Така че въпросът е не какво ще направи министерството на финансите, а какво ще създадат потребителите, " добавя тя.

Някои компании и консуматори обаче бойкотират съветските диаманти, по този начин или другояче
Два дни откакто бяха оповестени глобите против Алроса, компания за онлайн продажби на бижута Brilliant Earth, която твърди, че продава само " етично добити " диаманти, отстрани всички добити в Русия скъпоценни камъни от уеб страницата си. Изглежда обаче, че това е първият и единствен към този момент огромен щатски търговец на диаманти на дребно, който го е направил.

От комерсиалното съдружие с нестопанска цел „ Бижутерите на Америка “ оповестиха през предходната седмица, че " поучават членовете си да подхващат ограничения за прекъсването на покупко-продажбата на диаманти, скъпоценни метали или скъпоценни камъни с съветски или беларуски произходи, " акцентирайки като причина " съществени, етични, репутационни и правни опасности. "

Междувременно, консуматори на обществените медии приканиха за всеобщи протести на съветски артикули - от водка до бензиностанции.

Фърктгот-Рот споделя, че бижутерските компании евентуално ще бъдат подложени на сходен напън от страна на потребителите да спрат да продават съветски диаманти. Според нея обаче за протестите на самостоятелно равнище ще е належащо потребителите да знаят от кое място е придобит в началото един приключен елмаз.

Анализаторът от диамантената промишленост Пол Зимниски споделя пред Insider, че е виждал доказателства неруски диаманти да се продават на цени над пазарните поради спора.

" Ако потребителите бойкотират съветските диаманти, това несъмнено ще се отрази на веригата на доставки, " споделя той, допълвайки, че близо три четвърти от потребителското търсене на диаманти идва от западните страни и Япония. " В последна сметка, считам, че потребителите ще дефинират в каква посока ще тръгне всичко това. "

Щатските наказания може да доведат до дефицит на диаманти и покачвания на цените

Санкциите против Алроса не нарушават непосредствено световната търговия с диаманти, само че съветската инвазия в Украйна може да докара до покачвания в цените на скъпоценните камъни.

Санкциите на Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на финансовата инфраструктура на Русия затрудняват преводите с съветски компании, което неотдавна беше усложнено от прекъсването на доставките от и до страната на куриерски компании, като FedEx, UPS и DHL.

" Ако все пак купувачи желаят да купуват диаманти от Алроса, евентуално ще има затруднения към заплащанията към компанията, което евентуално ще затрудни или най-малко ще ограничи доставките на необработени диаманти, " изяснява Зимниски.

За по този начин наречените " производители " на диаманти, които купуват и по-късно шлифоват необработените камъни (повечето от които се намират в Индия), това би могло да значи забавяния със седмици на доставките и риск за заледяване на средствата.

В взаимозависимост от това какъв брой дълго ще продължат рестриктивните мерки, това може да прерасне в дефицит на необработени диаманти и да докара до растеж в цените на продукта в целия свят, споделя Зимниски.

" Ще минат най-малко 3-4 месеца, преди необработените диаманти, които се купуват през днешния ден, да доближат до търговците на едро и на дребно на шлифовани диаманти, " съгласно Зимниски. " Колкото по-дълго се проточи това, толкоз по-сложно и проблематично става за промишлеността. "

 

Източник: Дир. бг, Инвестор
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР