Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по

...
Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по
Коментари Харесай

Внимание: Мамят ни с пет трика на Черния петък

Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по време на Черния петък. Това изясни пред „ Телеграф “ изпълнителният шеф на асоциация „ Активни консуматори “.

Най-масовата процедура през годините е изкуственото завишаване на цените на стоките седмици преди пониженията.

По този метод потребителите си мислят, че в деня на самия Черен петък могат да си купят нещо преференциално. Реално обаче понижение няма.

Това е и най-честата причина за наказания на търговците.

Друг трик е пресирането на купувачите, посредством което хората са принудени да вземат решение доста бързо при покупка.

Това се употребява най-много в онлайн търговията.

Когато разглеждате даден артикул в избран уебсайт, ви изписва в профил, че сега от него са „ изкушени “ още няколко индивида.

По този метод смятате, че продуктът ще бъде платен бързо и нямате време да разгледате другите предложения.

„ Само че след това се оказва, че той е обсъждан от няколко индивида за целия ден или за последните два дни, а не в този миг. Това лишава опцията на потребителя да съпоставя с други артикули “, изясни Николов.

Според него са редки случаите, в които понижението е действително. Тогава обаче има заплаха да се сблъскаме с казуса, че към този момент няма количества от търсения от нас артикул.

„ Този трети трик се ползва и в типичен магазин, най-много посредством брошурите, които ни изпращат. Много постоянно сме очевидци на такава процедура. Така биете път през тапите в целия град, отивате в магазина, само че на място се оказва, че стоката е изчерпана. И защото сте отишли за нещо, което към този момент го няма, се прибирате най-малко с три други артикули, които даже не сте възнамерявали “, изясни Богомил Николов.

Друга подвеждаща скица е, че нормално техниката, която се предлага на Черния петък, е с ниско качество или се пробутват остарели модели.

„ На първо място са остаряващи модели и това е международен феномен.

Има даже прочуване във Англия, където бяха проследени над 100 продукта в кошницата.

В 98% от случаите цените им шест месеца по-късно са същите или даже по-ниски по отношение на ноември. Причината е, че търговците оферират понижения точно на остарели модели “, сподели още Николов.

Търговците прибягват и до пета скица – оферират ни гръмки понижения на подправени артикули, или така наречен ментета.

Това се отнася най-често за парфюмите. „ Например в магазина ни пробутват парфюм на три пъти по-ниска цена от тази на оригинала.

И ние считаме, че е понижен оригиналът. При изискване, че става дума за дълготраен артикул, това незабавно би трябвало да ни наведе на мисълта, че става въпрос за подозрително качество “, сподели Николов.

Експертът поучава и да гледаме самия шрифт на етикета. Ако информацията на него е нечетивна, е по-добре да не купуваме.

Често търговци ни притеглят, като слагат табели с огромни понижения на витрините.

По този метод потребителите не гледат самата цена и считат, че стоката се продава доста преференциално.

„ След това обаче се оказва, че в целия магазин има единствено един продукт, който е понижен с 80%. Така че това е неверен метод.

Правилният е, когато харесаме даден модел, да се опитаме да съпоставим с офертите в други търговски вериги. Единственото изключение е при дрехи и обувки, тъй като при тях мъчно можем да разберем има ли действително понижение “, изясни Богомил Николов.

Отзивите на потребителите са показателни за даден търговец.

Затова специалистите поучават, когато виждаме прекомерно „ напудрени “ и хвалебствени мнения в някой уебсайт, да не се доверяваме, тъй като най-вероятно са от мними консуматори.

„ Тогава е добре да сигнализирате способените органи и те да извършат инспекция “, посъветва Богомил Николов. Той посочи, че санкциите, които планува законодателството, не са съответни.

„ Една санкция от 500-1000 лв. може да е пагубна за дребен магазин, а огромният търговец да не я усети. Затова ние от дълго време желаеме глобата да е % от оборота “, разяснява още Николов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР