Пет от борсово търгуваните фондове (ETF-и) на българското управляващо дружество

...
Пет от борсово търгуваните фондове (ETF-и) на българското управляващо дружество
Коментари Харесай

Пет от фондовете на Експат ще се търгуват на борсата в Любляна

Пет от борсово търгуваните фондове (ETF-и) на българското ръководещо сдружение " Експат асет мениджмънт " получиха утвърждение от Агенцията по финансови пазари на Словения да бъдат позволени до търговия на територията на страната. Това е една от нужните стъпки по пътя към регистрацията им за търговия на Фондовата борса в Любляна, заяви ръководещото сдружение. Борсата в Словения имаше оборот от приблизително 1,3 млн. евро на ден през юни месец и 0,7 млн. евро през  юли.

Фондовете, получили утвърждение, са  пасивно ръководени и следват представянето на водещите показатели на тържищата в България, Словения, Хърватия, Сърбия и Северна Македония. Те са част от фамилията от 11 ETF инструмента, ръководени от " Експат асет мениджмънт ", които дават опция за ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазарите от Източна Европа.

Борсата в Любляна  ще бъде 4-тата, на която стъпват инструментите на Експат. Всичките 11 фонда към този момент се търгуват на Българската фондова борса и на борсата във Франкфурт, а ETF-ът, който следва представянето на българския показател SOFIX е листнат и на Лондоската фондова борса.

Фондовете са от отворен вид и обезпечават ежедневна ликвидност, само че не разпределят дял. През последната година представянето на съответните ETF-и е следното: Словения (-6,9%), Хърватия (-21%), Сърбия (-6,9%), Северна Македония (+11%), България (-26%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР