Пет основни приоритета в мандата му като служебен министър на

...
Пет основни приоритета в мандата му като служебен министър на
Коментари Харесай

Министър Зарков представи приоритетите и екипа си

Пет съществени целта в мандата му като длъжностен министър на правораздаването открои Крум Зарков на брифинг през днешния ден.

„ Приоритетите ми са реалистични и нужни и би трябвало да бъдат изпълнени в този момент, тъй като имат значими на практика последствия “, сподели министърът.

Приоритетите

Първо, законите по Националния проект за възобновяване и резистентност. „ Въпреки че сега няма работещ парламент, България се е заела по Плана доста от тези закони да бъдат признати до края на годината. Трябва да подготвим нещата по този начин, че политическите разтърсвания да не се отразят на темпото по осъществяване на Плана – тези закони са безусловно изискване за приемането на второто заплащане по Плана от над 700 милиона евро и не можем да си позволим никакво закъснение “, акцентира министърът.

Вторият приоритет е обвързван с обезпечаването на подобаващи условия за ефикасната работа на европейските делегирани прокурори у нас.

„ Днес влизат в действие измененията в Закона за правосъдната власт, с които на европейските делегирани прокурори се дава администрация, включително регистратури и деловодство, по този начин ще се извърши условието на регламента те да могат да работят без значение и независимо “, сподели Крум Зарков. Съгласно заключителните разпореждания на закона Министерският съвет би трябвало да даде на Висш съдебен съвет постройка за делегираните прокурори, а Висш съдебен съвет, от своя страна, би трябвало да дефинира равнището на разпоредник на бюджетни средства, да обособи длъжности за правосъдни чиновници и други Вчера министърът се срещна с европейския прокурор от България в Люксембург Теодора Георгиева, в идващите дни следва среща с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Трети приоритет е предприемането на решителна крачка за реализирането на плана за нов затвор, по който можем да се възползваме от средствата, предоставени по линия на Норвежкия финансов механизъм. „ Би било грехота да се изпусне такава опция “, безапелационен бе министър Зарков. Той предизвести, че инфлацията може да докара до преразглеждане на някои от параметрите на плана за нов затвор и до пренасочване на средства по пера от програмата. Министърът даде обещание цялостна бистрота при осъществяването на тази най-голяма поръчка на Министерство на правосъдието сега, за присъединяване в комисията по оценяването на офертите ще бъде поканен и представител на ДАНС.

Крум Зарков уточни и почналия сериозен обществен разговор със чиновниците на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и Главна дирекция „ Охрана “и техните синдикални представители, изрази вяра в околните дни да настъпи утешение на обстановката при тях.

Четвърти приоритет е основаването на Съвет за криминологически проучвания към Министерство на правосъдието. „ България е може би единствената страна в Европейски Съюз, в която подобен съвет не действа, въпреки че имаме с какво да се гордеем във връзка с науката криминология. В същото време ефикасното противопоставяне на престъпността е безусловно невероятно без изчерпателен разбор на корените на тази престъпност, по тази причина редом с промяната на правоприлагащите и правоохраняващите органи би трябвало да създадем и място, където да бъде подобряван наказателният закон. Всеки ден закъснение коства жертви “, предизвести министърът.

Пети приоритет е тематиката „ Шенген “. Тя е с голямо практическо значение за жителите и бизнеса, политическото й измерение е още по-дълбоката интеграция на България в Европейски Съюз, изясни Крум Зарков. През есента следва инспекция за техническата подготвеност на страната ни за присъединение към Шенгенското пространство, и с изключение на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието и Министерство на външните работи „ има доста какво да създадат, с цел да се реши най-накрая този въпрос, а точно с приемането на България в Шенген “, сподели Зарков..

Екипът

Зам.-министър Мария Павлова е следовател, някогашен длъжностен министър и зам.министър на правораздаването. Отговаря за целия кръг въпроси, свързани с пенитенциарната система – ГДИН и ГДО, управлява активността на държавно дружество „ Фонд затворно дело; дава отговор за активността на Инспектората на министъра на правораздаването по Закон за съдебната власт (който ревизира нотариуси, частни реализатори и ДСИ); координира активността на Бюрото по отбрана на застрашени лица към министъра на правосъдието; реализира методическо управление и надзор върху дирекция „ Взаимодействие със правосъдната власт “.

Зам.-министър Юлия Ковачева, административен арбитър, беше и в екипа на министър Надежда Йорданова. В ресорите й са методическото управление и надзор върху дирекциите „ Съвет по законодателството “, „ Стратегическо развиване и стратегии “, „ Международно правно съдействие и европейски въпроси “, както и върху активността на Агенцията по вписванията и Централния указател на особените залози.

Зам.-министър Емил Дечев, углавен арбитър, също беше част и от екипа на министър Йорданова. Отговаря за работата на дирекция „ Процесуално посланичество на Република България пред Европейския съд по правата на индивида “, за дирекция „ Електронно правораздаване и регистри “, дирекция „ Българско поданство “, дирекция „ Международна правна протекция на детето и интернационалните осиновявания “, както и да реализира създаването, координирането и провеждането на държавната политика в региона на правната помощ (Националното бюро за правна помощ “).

Началник на кабинета на министъра е доцент Мирослава Манолова, учител в СУ „ Св.Климент Охридски “, консултант в дирекция „ Законодателна активност и право на Европейския съюз “ на Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР