Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични /растителни/ останки бяха открити

...
Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични /растителни/ останки бяха открити
Коментари Харесай

Българските антарктици откриха пет нови фосилни растителни останки

Пет нови за Антарктида фосилизирани флористични /растителни/ остатъци бяха открити при едноседмичния полеви палатков лагер на нос Хана, на остров Ливингстън, от геолозите доктор Стефан Велев и доктор Камен Бонев и от техните колежки - бразилката доктор Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул. Това заяви пред Българска телеграфна агенция проф. Христо Пимпирев - началник на 27-ата Българска антарктическа експедиция и шеф на Българския антарктически институт.

Фосилните растителни остатъци са на възраст към 90 милиона години, което е началото на кредната ера, когато на настоящия замръзнал континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по краткотраен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк.

По този мост от Антарктида, някои от растителните типове, появили се за първи път там, са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската епоха Антарктида е бил един зелен континент, цялостен с живот.

На Антарктида, след привършване на двумесечните биоложки проучвания от Националната ни стратегия за полярни проучвания, в оставащите два месеца от антарктическото лято, изследванията не престават в региона на науките за Земята, осведоми проф. Христо Пимпирев.

По думите му проучванията на българските геолози и на задграничните им сътрудници спомагат за решаването на световни научни проблеми. Те са свързани с връзката на най-южния континент с Патагония и с миграцията на растителните и животинските типове в края на мезозойската епоха, когато е бил най-топлият интервал в цялата фанерозойска история на Земята.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР