Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на

...
Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на
Коментари Харесай

Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на община Велико Търново

Пет нови обществени услуги ще бъдат разкрити на територията на община Велико Търново. Общинските съветница дадоха единодушие Общината да кандидатства с план „ Изграждане на комплекс за обществени грижи за възрастни хора и лица с умствена назадничавост “ по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново. Директорът на Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ Росица Димитрова изясни, че и петте обществени услуги са в подтекста на националната държавна тактика за обезпечаване на дълготрайна грижа на възрастни хора и хора с увреждания. В рамките на плана се планува създаване на четири центъра за грижа за пълнолетни лица с умствена назадничавост в село Церова кория. В тях ще бъдат настанени лицата от Дома за хора с умствена назадничавост и зрителни увреждания в Пчелище, който следва да бъде закрит.

Петата услуга е Център за грижа за възрасти хора в неспособност за самообслужване. По думите на Росица Димитрова в цялата страна ще бъдат построени едвам 9 такива центъра, като във Велико Търново ще е единият от тях. „ Изборът на Велико Търново за създаване на подобен център е по доста основни и справедливи аргументи. Знаете, че имаме два съществуваща дома за остарели хора. От години има над 100 чакащи, които желаят да бъдат настанени в домове за остарели хора. Тази услуга се търси, а предлагането все още не задоволява потребностите. От тази позиция предвиждаме разкриването на нова услуга – Център за грижа за възрастни хора в неспособност за самообслужване “, добави Росица Димитрова. Социалната услуга ще бъде обособена в постройката на ул. „ Симеон Велики “ № 3 в кв. „ Колю Фичето “, където се планува за в бъдеще да се дават и детски обществени услуги в подтекста на обновения проект по деинституционализация. „ Не мисля, че има противоречене че под един покрив, с разнообразни входове, в разнообразни пространства, да бъдат приспособени пространствата за потребностите на съответните целеви групи. Целта ни е да създадем едни положителни комплекси, които да покриват потребностите на нуждаещите се “, добави Росица Димитрова.
Предвидената безплатна финансова помощ за построяването на обществените услуги за поддръжка на лица с увреждания и възрастни хора е в оптимален размер на безплатна финансова помощ 2 760 000 лв. с включено Данък добавена стойност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР