Пет кораба, натоварени с близо 3 милиона барела дизелово гориво,

...
Пет кораба, натоварени с близо 3 милиона барела дизелово гориво,
Коментари Харесай

Доставките на дизел от Азия в Европа достигат рекордни нива

Пет кораба, натоварени с близо 3 милиона барела дизелово гориво, е планувано да се насочат от Азия към Европа през август, сочат предварителните данни на консултантска компания в областта на енергетиката " Вортекса " (Vortexa), заяви Блумбърг.

Това е най-голямото количество дизелово гориво от пет месеца насам, на база барел дневно, което ще бъде превозено по море към европейските пазари от Азия. Морските доставки от Близкия изток към Стария континент също се чака да се усилят.

Причина за възходящите доставки на дизелово гориво за Европа са пазарните несъответствия, провокирани от по-високите му цени на хъба за търговия с нефт в Амстердам, Ротердам и Антверпен (ARA) спрямо тези в Азия. Забавянето на китайската стопанска система и сезонният спад в потреблението на дизелово гориво в Индия също способстваха за свръхпредлагането му в Азия, означават търговци, представени от Блумбърг.

Европа се сблъсква с рекордна суша, заради която водното равнище на река Рейн спадна фрапантно. Корабоплаването по нея е мощно затруднено, а точно по Рейн се реализират огромна част от петролните доставки от хъба в Амстердам, Ротердам и Антверпен за консуматори навътре в Европа. Това провокира нарушавания на веригите на доставки и може да принуди тези консуматори да употребяват гориво от запасите си, които ще би трябвало да бъдат попълнени преди настъпването на зимата, отбелязва Блумбърг.

Редица страни, измежду които Швеция и Германия, предизвестиха за увеличено ползване на нефт и петролни артикули в опит да бъде сменен скъпият природен газ. На този декор в района на Европа се усилват покупките на въглища от целия свят.

Все още обаче не е ясно до каква степен търсенето на горива в Европа ще се усили до края на годината поради забавянето на стопанските системи на страните в района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР