Пет конкретни мерки за спасяване на българската икономика са били

...
Пет конкретни мерки за спасяване на българската икономика са били
Коментари Харесай

България поиска изключение от ембаргото за руския петрол

Пет съответни ограничения за избавяне на българската стопанска система са били разисквани през днешния ден на среща сред представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет с присъединяване на премиера Кирил Петков и вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова. Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия като цитираха Нинова.

Първата съответна мярка е ембаргото за импорт на нефт от Русия да не се отнася за България, поискано е изключение, декларира Нинова.

„ Второ, постигнахме единодушие, че обезщетенията за бизнеса ще продължат и през май. Те бяха до края на април. С какъв брой – следва да се посочи идната седмица в диалог на министъра на енергетиката и на финансите “, показва тя.

Трето, „ още веднъж декларирахме от името на работодатели с поддръжка на синдикати, да се резервира цената на газа – такава, каквато е в този момент по доставките от „ Газпром “. И, в случай че договарянията за различни доставки доведат до по-висока цена, то да търсим механизъм страната да компенсира разликата. “, добавя Нинова

Четвъртата мярка е поисканата от държавното управление дерогация за увеличение на прага за регистрации по Данък добавена стойност от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева, което е в помощ на дребния и междинен бизнес.

Пето - обсъждане на вид за махане на акциза върху горивото. „ Това са четири - пет съответни неща, които през днешния ден сме обсъждали, някои от тях към този момент изрично декларирани, каквото е изключението за ембаргото и поръчката за дребния и междинен бизнес за регистрацията от 50 на 100 хиляди лева по Данък добавена стойност, споделя Нинова. 

В същото време обаче се появиха сигнали за сгъстяване на българската позиция по въпроса за съветското петролно ембарго.  Според източници на Нова телевизия България ще наложи несъгласие на решението на Европейски Съюз за съветското петролно ембарго, в случай че не бъде включена в листата на страните, които ще отсрочат въвеждането. Информацията не е доказана от формалните управляващи у нас, само че е във връзка със почналото тази заран в Брюксел съвещание на Съвета на посланиците на страните членки на Европейски Съюз, което би трябвало да излезе с решение за петролното ембарго. В него взе участие и българският посланик Румен Александров.

От Европейска комисия са показали трансформация на проекта за въвеждането на цялостна възбрана за импорт на петрол и петролни артикули от Русия, в която е препоръчано да се допусне изключение за Унгария, Словакия и Чехия. България обаче не е в листата. Унгария и Словакия желаят по-дълъг интервал на преустановяване. Според актуалното предложение на Комисията и двете страни ще получат една година повече от останалата част от Европейски Съюз, с цел да се откажат от съветския нефт. Будапеща и Братислава са отхвърлили предлагането с аргумента, че се нуждаят от повече време, с цел да приспособяват своите вериги за доставки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР